‘Binnen drie tot vijf jaar woningen op Kerry-terrein’
‘Binnen drie tot vijf jaar woningen op Kerry-terrein’ Serge Mouthaan

‘Binnen drie tot vijf jaar woningen op Kerry-terrein’

Economie

BREDA - 250 tot 300 betaalbare woningen denken projectontwikkelaars NBU en Maas-Jacobs te kunnen bouwen op het terrein van de voormalige Nibb-it-fabriek. De regionale ontwikkelaars hebben samen het terrein gekocht van de Ierse eigenaar Kerry.

Voor het plan is nog niet gesproken met de gemeente, maar ontwikkelaar Maikel Foesenek van Maas-Jacobs is optimistisch. “Links van de Tuinzigtlaan is volop bedrijvigheid”, verwijst hij naar de kant van Westerpark en Princenhage, “maar aan deze kant heeft zich al een transformatie voltrokken.”

Foesenek wijst op het Jumbo-terrein en de Hessels-locatie langs de Haagweg en de te koop staande Rooi Pannen-locatie aan de Tuinzigtlaan. “Het begon daar natuurlijk met de bouw van Easystreet.” Daar bouwde Heja op de plaats van het voormalige ABN Amro-kantoor een appartementencomplex.

5,2 hectare
Het terrein dat NBU en Maas-Jacobs samen hebben gekocht is 5,2 hectare groot. “Dat zie je vanaf de Ettensebaan niet vanwege de heg, en je ziet ook niet dat het doorloopt tot aan de Magnoliastraat. Wat ons betreft is dit echt een pareltje als het gaat om mogelijkheden van woningbouw,” vertelt Foesenek namens beide bedrijven.

De combinatie heeft nog geen heel concreet plan voor het terrein dat nu als bestemming bedrijvigheid heeft. “Maar wij denken 250 tot 300 betaalbare woningen daar te kunnen bouwen. Op welke termijn? Dat is lastig te zeggen, maar tussen de drie en vijf jaar moet mogelijk zijn.”

Maas-Jacobs en NBU willen de komende maanden met de gemeente om de tafel, zoals ook met de buren gesproken gaat worden, onder wie Bakkersland. Het Kerry-terrein staat inmiddels al twaalf jaar leeg. Net voor de crisis heeft Kerry geprobeerd het te verkopen. Dat mislukte, waarna het bedrijf zelf plannen ontwikkelde. Die plannen, en opzetjes van andere ontwikkelaars voor onder meer een detailhandelsgebied, kwamen in de jaren daarna niet van de grond.

Familiebedrijven
“Inmiddels is de tijd veranderd en kwam het terrein ter sprake tijdens regulier overleg tussen onze bedrijven”, geeft Foesenek aan. NBU en Maas-Jacobs kochten en ontwikkelden samen al De Remise in Princenhage en zijn ook samen eigenaar van het voormalige Euretco-terrein aan de Archimedesstraat.  “Wij kunnen dit samen doen omdat we als familiebedrijven hetzelfde DNA hebben, en beide gezond zijn.”