Het Stedelijk Museum heeft in expositieruimte Next tot en met 3 juni een expositie over de geschiedenis van bier in Breda.
Het Stedelijk Museum heeft in expositieruimte Next tot en met 3 juni een expositie over de geschiedenis van bier in Breda. Wijnand Nijs

Expositie over Bredase bierhistorie in Stedelijk Museum

Cultuur

BREDA - Breda heeft een bijzondere band met bier. Niet alleen als aangenaam drankje tijdens een voetbalwedstrijd van NAC of tijdens een festival, maar ook doordat al eeuwenlang bier gebrouwen wordt. En dan is het ook nog eens de week van het bier. Voor het Stedelijk Museum aanleiding voor een biertentoonstelling in expositieruimte Next.

De expositie ‘Van traditie tot Indie – Brouwen in Breda’ toont de ontwikkeling van De Drie Hoefijzers – de traditionele brouwerij van Breda – naast drie onafhankelijke hedendaagse Bredase brouwerijen: Big Belly, Bliksem en Frontaal.

Dat niet alleen. “We laten ook een bijzonder oud affiche zien van de Drie Hoefijzers”, dat we nog niet in onze collectie hadden”, vertelt directeur Dingeman Kuilman.  Het affiche is recent aangekocht door het Stedelijk Museum Breda. Het gaat om het Bokbier-affiche uit 1955 ontworpen door Jan Giesen (1900-1983). Stadscurator Vincent Koreman stelde de expositie samen. Hij benadrukt hoe bijzonder het affiche is. “In die tijd zag je meestal een vrouw met een biertje. Dit affiche was echt een trendbreuk.”  

In de expositie laten hij zien hoe de nieuwe brouwerijen omgaan met zaken als etiketten. “Het etiket is echt een uitingsvorm, het gaat die brouwerijen niet om het verkopen van hectoliters bier”, vertelt Koreman.

‘Van traditie tot Indie’ laat ook zien hoever het brouwen terug gaat in Breda. “En hoe dit tot een industrie is uitgegroeid”, legt Kuilman uit. Breda heeft een lange traditie op het gebied van bier brouwen. Eind 14e eeuw wordt er voor het eerst over ‘Bredaas bier’ gesproken. “De Boschstraat was echt de bierstraat”, wijst Koreman vanuit de expositieruimte de straat in. “Hier zat de brouwerij, naast de hoefsmid. Vandaar de naam De Drie Hoefijzers, dat was makkelijk vinden.”

Buurman Café De Beyerd zorgde voor enkele bijzondere stukken. “Zij hebben in de loop der jaren zaken opgekocht, zoals de krattenstandaard en het uithangbord, maar ook een aantal kratjes”, vertelt Koreman. De tafels met bijbehorende stoelen met uitgesneden logo komen uit de collectie van de voormalige brouwerij Drie Hoefijzers zelf. “Daaraan kon het personeel het bier proeven.”   

Van traditie tot Indie – Brouwen in Breda is te zien van 19 mei t/m 3 juni in NEXT en is vrij toegankelijk. De expositieruimte heeft dezelfde openingstijden als het museum. Tijdens de tentoonstelling houdt het museum in het kader van de Week van het Nederlandse bier (25 mei-3 juni) een aantal proeverijen en gesprekken over bier in Breda.

Deze dinsdagmiddag wordt de expositie officieel geopend door een van de nazaten van de brouwerij, Frans Smits-Van Waesberghe.

Neem hier vast een kijkje.