Het gerechtsgebouw in Breda, enkele dagen voor de ingebruikname, 22 mei 2018.
Het gerechtsgebouw in Breda, enkele dagen voor de ingebruikname, 22 mei 2018. Wijnand Nijs

Op deze plekken in het Gerechtsgebouw kom je niet zomaar (foto's)

Algemeen

BREDA - Het is een inkijkje binnen het nieuwe gerechtsgebouw zoals de gemiddelde Bredanaar het gebouw aan de Stationslaan waarschijnlijk niet te zien krijgt. Zelfs niet als je er werkt. "We hechten aan de scheiding der machten", aldus de nieuwe bewoners, de rechterlijke macht én het Openbaar Ministerie. Deze twee krijgen net als de Raad voor de Kinderbescherming hun eigen verdiepingen.

Dat betekent dat de drie organisaties eigen ingangen hebben in de centrale hal, maar ook dat ze eigen verdiepingen hebben en ze niet bij elkaar op de verdieping kunnen komen. Alleen in de gezamenlijke kantine kunnen de drie elkaar tegenkomen. Al valt ook daar niet uit te sluiten dat de verschillende groeperingen afdelingen en instanties bijelkaar kruipen. "Maar dat is waarschijnlijk bij uw bedrijf ook", geeft de bestuurlijk directeur van de rechtbank, Harold Willems aan.

Bekijk hier een uniek inkijkje in het gerechtsgebouw.

Bijzonder aan het gebouw is het uitzicht. Iets dat vooral de Bredanaar aanspreekt. Ook hiervoor geldt, je moet er eigenlijk werken om van dat uitzicht te genieten. Tijdens een zomerse lunch zou je Rotterdam moeten kunnen zien liggen vanaf het dakterras. Tijdens de rondleiding voor de pers was dat uitzicht niet zo wijds. Toch leverde de opkomende regen mooie beelden op, onder meer van de in de verte verdwijnende Luchtmachttoren bij Station Prinsenbeek, met aan weerszijden de verschillende windmolens, die de afgelopen jaren het uitzicht zijn ingeslopen.

(Meer volgt)