Vooraan Nikita van Hasselt en Simone Anker, achter Jos Figlarek en Marja Kouwenberg.
Vooraan Nikita van Hasselt en Simone Anker, achter Jos Figlarek en Marja Kouwenberg. Henk Ketelaar

Eerste editie Samenloop voor Hoop in Breda: 24 uur wandelen voor KWF

Algemeen

BREDA – Bekend zijn de sportieve prestaties waarbij geld wordt ingezameld voor KWF-kankerbestrijding, zoals de Alpe d'Huzes op de fiets en de Roparun. Minder bekend zijn de 24-uurs wandelestafettes van KWF, 'SamenLoop voor Hoop'. Zaterdag 9 en zondag 10 juni is het voor het eerst in Breda bij AV Sprint. 

Door Henk Ketelaar

“Voor de eerste keer staan we in Breda samen met lotgenoten stil bij kanker én vieren we het leven,” laat Jos Figlarek voorzitter van het Bredase comité ‘SamenLoop voor Hoop’ met passende trots weten. Passend, omdat hij binnen eigen kring heeft ervaren wat kanker doet bij patiënt, gezinsleden, familie en kennissen. Daarom viel het hem niet moeilijk om in te gaan op de vraag van initiatiefnemer en medeorganisator Marjan Op de Beek voorzitter te willen zijn van een tiental mensen die met dezelfde ervaringen ‘SamenLoop voor Hoop’ organiseren.  

Landelijke beweging
Met hem en drie betrokkenen: Simone Anker (eregast), Marja Kouwenberg (coördinator teamwerving) en Nikita van Hasselt (teamcaptain) zit ik in zijn huiskamer aan tafel. Het verdriet  bij Jos is nog zo vers, dat hij zichtbaar geroerd raakt als we over een teambijeenkomst komen te praten, waarbij de gevoelens van de deelnemers werden gedeeld. Even moet hij het woord aan Marja laten. Zij legt uit dat deze 24-uurs wandelestafette volgens een beproefd landelijk concept verloopt. “Voor kinderen wordt een wandeling van vierentwintig minuten gehouden,” vertelt ze volledigheidshalve.   

'SamenLoop is een evenement dat niemand onberoerd zal laten'

 

Simone Anker heeft al eens eerder aan dergelijke estafettes meegedaan. “Ik heb zelf kanker gehad en daarom zijn deelnemers als ik eregast,” legt ze uit en vertelt dat zij op een evenement als deze het leven viert, veel steun krijgt maar ook geeft. “Dat gebeurt al vanzelf bij het wandelen,” vertelt Nikita uit ervaring.

“De openheid en eensgezindheid maken van een SamenLoop een evenement dat niemand onberoerd zal laten,” verwacht Jos. Hij hoopt dat hij aan het eind van het evenement een flink bedrag aan het KWF mag overhandigen. 

Beleving
"Tijdens de loop zijn er optredens, vinden verschillende ceremonies plaats en zijn er inzamelacties van deelnemers op het middenveld. Zo is er bijvoorbeeld op zaterdagavond een kaarsenplechtigheid. Dan worden kaarsen - in een papieren zak met daarop een geschreven persoonlijk boodschap - aangestoken en langs het parcours gezet. 's Nachts loopt men dan langs deze kaarsen. Er zijn optredens van onder andere de KAZOO Coverband, Breda City Pipes and Drums en Pages 45. Tijdens de kinderloop treedt DJ Milan op. Ook is er een Silent disco," schetst Marja kortweg de sfeer en de beleving van het evenement.   

"Toeschouwers mogen na de openingshandeling met wethouder Miriam Haagh en de eregasten de eerste ronde lopen," vertelt Jos. 

Start en inschrijven
Het startsein wordt zaterdag 9 juni om 14.00 uur gegeven door wethouder Miriam Haagh. Deelnemers kunnen zich tot vlak voor de start inschrijven. Voor inschrijving en meer informatie: www.samenloopvoorhoop.nl.