Van gemaaid gras hooi drogen.
Van gemaaid gras hooi drogen. Nico Koevoets

Het weer voor het weekend: Meihitte

Weer

Weersverwachting voor vrijdag 25 mei 2018

Algemene luchtdrukverdeling
De normale westelijke luchtstroming is al wekenlang geblokkeerd en dat blijft voorlopig zo. Boven Scandinavië ligt een hogedrukgebied en dat strekt zich verder uit tot over het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan. Een nieuwe hogedrukcel in de maak bij de Noorse Zee neemt dit weekend het roer over. Aan de zuidflank van de hogedrukgordel zijn boven Centraal Europa soms lagedrukgebieden actief met pittige regen- en onweersbuien.

Weersverwachting voor vrijdag 25 mei 2018
Het is al een poos ongekend warm. Zodanig dat het nu al zeker is dat mei 2018 de warmste meimaand ooit gaat worden. De vraag is alleen met hoeveel afstand. Ze kan zich zelfs ontpoppen tot een ware zomermaand door warmer te worden dan een normale junimaand! Ook het duo april en mei worden samen recordwarm. Dan vandaag. Het is eerst flink zonnig en droog met snel oplopende temperaturen tot ongeveer 25 of 26 graden. in de middaguren vormen zich stapelwolken en tweede helft van de middag en de vroege avond is er kans op een lokale regen- of onweersbui. Het kan net zo goed lokaal droog blijven. West-Brabant is sowieso veelal aan de buiendans van afgelopen week ontsprongen. De wind waait vrijdag zwak uit het noordoosten of oosten, gemiddeld met 1 of 2 Beaufort.

Het weer voor de volgende dagen
Het vuur wordt opgestookt door mei. De temperaturen gaan flink de hoogte in komende dagen. Voor zaterdag staat er zonnig en droog weer op het programma. De noordoosten- tot oostenwind waait zwak tot matig, gemiddeld met 2 of 3 Beaufort in sterkte. Het kwik gaat oplopen naar ongeveer 28 graden. In het centrum van Breda kan het wel tropisch warm worden met 30 graden. Zondag en maandag wordt het nog wat warmer, dan kan het ook op officiële meetpunten tropisch warm worden met 30 graden. Voor het centrum van Breda zit er mogelijk een stadshittegolf in het vat. Een officiële hittegolf wordt het waarschijnlijk niet want dan moeten er minimaal 5 zomerse dagen van 25 graden genoteerd worden waarvan 3 opeenvolgende dagen tropisch met 30 graden of hoger. Het worden zonnige dagen met laat in de middag en avond kans op een lokale regen- of onweersbui. De wind waait zondag zwak tot matig uit noordoost of oost, maandag draait ze bij naar oost tot zuidoost, gemiddeld 2 Beaufort.

Zo was het weer gisteren, donderdag 24 mei 2018
Maximumtemperatuur    23,2 graden
Minimumtemperatuur    13,4 graden
Neerslag                               1,6 mm

Weersverwachting opgesteld vrijdag 25 mei om 10.00 uur