Uitvaartverzorging Van Gemert.
Uitvaartverzorging Van Gemert. Carl Mureau

Uitvaartverzorging Van Gemert: ‘Wij nemen de tijd voor een warm afscheid’

Economie

BREDA - Ons leven eindigt met de dood, dat is de enige zekerheid die we hebben. De uitvaart die daarbij hoort willen we zo goed mogelijk regelen, want een warm afscheid biedt troost. "Er mag niets misgaan, want een herkansing krijg je niet", zegt Arno van Gemert, directeur van Uitvaartverzorging Van Gemert. "Wij luisteren goed naar wat nabestaanden willen, geven deskundig advies en zorgen dat het voor elkaar komt."

Het familiebedrijf, gevestigd aan de Heuvelstraat, is al ruim vijftig jaar een begrip in Breda. Wim van Gemert, koster van de Mariakerk, startte de onderneming in 1962. Zoon Arno hielp in 1986 voor het eerst een handje mee. Toen zijn vader twee jaar later overleed, zette hij de zaak samen met vrouw Netty voort.

Veel bedankjes
"Ik werd min of meer voor de leeuwen geworpen", vertelt Arno van Gemert. "Zo heb ik wel snel de liefde voor dit vak ontwikkeld. Het mooist vind ik nog altijd de grote dankbaarheid van de mensen. Als zij tevreden zijn, is voor ons de uitvaart geslaagd. We krijgen altijd veel bedankjes."

Anno 2018 wordt de uitvaartonderneming gerund door Quinten en Owen van Gemert: de derde generatie. Als het druk is, bellen ze Arno om bij te springen. "Zo niet, dan blijf ik thuis", vertelt hij. "Dat doen mijn zoons ook als het een dagje rustig is. Wij zijn 24/7 bereikbaar en nemen altijd zelf de telefoon op. Dan weten mensen meteen wie de uitvaart verzorgt, van begin tot het eind. Dat schept helderheid en vertrouwen. Wat we afspreken, voeren we ook uit, zodat de familie zich nergens meer druk over hoeft te maken."

De grote kracht van het familiebedrijf is dat het alles in één hand heeft. Aan de Heuvelstraat heeft het een intieme aula met koffiekamer, geschikt voor gezelschappen tot 125 personen. Alle catering is mogelijk, van koffie met cake tot een warm buffet. "En als men wil proosten met een wijntje kan dat ook." Van Gemert verzorgt zelf het drukwerk, regelt boeketten en beschikt over een eigen rouwauto en dragers. "We hebben zelfs een heren- en damesploeg, want soms wil de familie dat vrouwen de kist dragen."

Net afscheid
Omdat Van Gemert alles onder één dak heeft, kan het flexibeler werken dan concurrenten. "En wij zitten laag in de prijs. Op een gemiddelde uitvaart zijn wij 500 tot 600 euro goedkoper." Dat zijn welkome euro's, want vaak blijken mensen slecht of helemaal niet verzekerd te zijn. Maar welke verzekering u ook heeft, Van Gemert kan de uitvaart regelen. "En met mensen die slecht bij kas zitten denken we mee om goedkoop toch een net afscheid te verzorgen."

Arno van Gemert heeft de tijd nog meegemaakt dat Bredanaars voor een crematie moesten uitwijken naar Rotterdam. Begraven was gewoon. Nu wordt 85 procent van de overledenen gecremeerd. Zo is er veel veranderd in de wijze waarop mensen afscheid nemen van hun naasten. Neem alleen al de muziekkeuze: Mieke Telkamp en Avé Maria verdwijnen langzaam van de uitvaarthitlijsten. In de aula hoor je nu alles langs komen. "We hebben een jongeman gehad die wilde dat Uriah Heep op volle sterkte werd gedraaid. De plafondplaten lagen te rammelen. Maar wat de mensen willen, voeren wij uit, zo lang het maar binnen de wet valt."

Volop tijd
Deskundig en betrokken helpt Van Gemert nabestaanden een laatste afscheid te organiseren waarop iedereen met een goed gevoel terugkijkt. "We nemen daarvoor rustig de tijd, zowel in de voorbereiding als bij de uitvaart zelf. Als familie een dagje extra nodig heeft om de juiste bloemen of kist te kiezen, dan komen we morgen terug. Bij ons hoeft men ook niet te haasten bij de koffietafel omdat al weer een volgend gezelschap klaar staat. Een uitvaart is vaak een soort reünie. Mensen moeten de tijd krijgen om een praatje met elkaar te houden. Bij ons kunnen ze desnoods heel de middag blijven…"

Uitvaartverzorging Van Gemert
Opgericht in 1962 door Wim van Gemert. In 1988 zette zoon Arno het bedrijf voort, inmiddels staat de derde generatie aan het roer: Quinten en Owen van Gemert.

Heuvelstraat 181
4812 PJ Breda
076 - 521 28 68
www.gemert-uitvaart.nl

(gesponsord verhaal)