Foto: Wijnand Nijs

Wijkraad Stadshart is snelheidsduivels beu: 'Onderstreep de 30 km-zone'

BREDA - "Toegegeven: het is een mooie weg om op te flaneren met je motor, maar dat geeft veel overlast." Piet Maanders, voorzitter van wijkraad Stadshart/Valkenberg, heeft zijn buik aardig vol van het razende verkeer. Gemeente en politie gaan binnenkort rond de tafel om de verkeerssituatie van de binnenstad te bespreken. De wijkraad juicht dat hoopvol toe. 

"We zien graag oplossingen tegen de hardrijders, ideeën hebben we in ieder geval genoeg", vertelt de voorzitter. Als bewoner aan de Markendaalseweg ondervindt hij persoonlijk last van de jakkerende voertuigen. "Uit metingen blijkt dat 30 procent van de automobilisten gebruik maakt van de parkeergarage De Barones. Die andere weggebruikers tuffen lekker door. Ook hier zouden de verkeersstromen uit elkaar gehaald moeten worden, alles loopt door elkaar." Een duidelijke(re) fietsstrook over de Markendaalseweg zou volgens Maanders al een zet in een verbeterde richting zijn.

Ook de aanleg van verkeersdrempels kan wellicht helpen, maar daar kleven volgens hem dan weer de nodige haken en ogen aan: "Ik kan het me voorstellen dat dat voor bussen en hun passagiers een minder prettig ritje betekent." Nee, een betere oplossing is de kracht der herhaling. Maanders: "De 30 km-zone is nu niet helder genoeg aangegeven en is niet echt doorgetrokken. Als er om de twintig of dertig meter herhaaldelijk op de snelheid wordt gewezen, dan heeft het sowieso meer effect dan die enkele markering nu." 

Verder wijst hij op het 076-verkeersonderzoek naar de Noordelijke rondweg. "Zo'n onderzoek zou je ook hier eens uit kunnen voeren. En dan de bestemmingslocaties van het verkeer laten volgen en stimuleren om anders te rijden." Volgens Maanders is dat geen overbodige luxe. "Breda loopt nog altijd achter op andere steden als het gaat om de hoeveelheid verkeer in de binnenstad." 

De wijkraad Stadshart/Valkenberg zoekt tevens de samenwerking met andere Bredase straten met verkeershinder. Maanders: "We gaan in beraad en staan open om mee te werken en denken met alle partijen."


Guus Arnouts


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief