Bijna twaalf weken na de verkiezingen heeft Breda een nieuw college.
Bijna twaalf weken na de verkiezingen heeft Breda een nieuw college. Foto: Amber Kuijs

‘Partijen namen tijd voor financieel solide akkoord’

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Breda heeft - als de gemeenteraad ook formeel met het coalitieakkoord instemt - vanaf volgende week een nieuwe coalitie. Dat het bijna tien weken heeft geduurd sinds de verkiezingen, dat heeft een reden, geeft informateur en formateur Bert Wijbenga van Nieuwenhuizen aan. “Het moest ook een financieel solide akkoord worden.”

Wijbenga van Nieuwenhuizen is trots op de coalitie. “Dit was de enige waarvoor draagvlak was”, herhaalt hij zijn woorden die hij ook uitsprak na het afronden van zijn taak als informateur. Zijn taak de afgelopen maanden? “Vooral goed luisteren naar de inhoud en de gevoelens van de hoofdrolspelers. Maar ook vooral goed luisteren wat er niet gezegd wordt.”   

Hij noemt de formatie zorgvuldig, niet alleen vanwege de financiële onderbouwing, maar ook vanwege het proces. “Ook de andere partijen zijn aan tafel uitgenodigd, dat maakte het een intensief proces.”

“Ik vind het knap. Er waren veel punten waarbij je ook elkaar in de haren kunt vliegen. Maar de partijen hebben goed rekening gehouden met de positie van de anderen”, geeft de formateur aan. De verschillen binnen Breda heeft hij als overbrugbaar ervaren. “Lokaal is dat anders dan landelijk. Elke politieke kleur begint bij wat ze voor Breda en de Bredanaar willen.”

En het akkoord dat dinsdagavond wordt gepresenteerd? “Dat is geen grijze voldoende, er zit echt kleur op.”