Afbeelding
Foto: Paul van der Blom

Tweedfanaten op twee wielen: Tweede editie The Tweed Ride

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA- Tweed is hip, dat moge duidelijk zijn gezien het succes van de Britse tv-serie Peeky Blinders. Aankomende zondag 3 juni is het de beurt aan de Bredase vintage- en tweedliefhebber om zich uit te leven. En wel op zijn of haar stalen ros tijdens de tweede editie van The Tweed Ride Breda. 

"Hoewel Peeky Blinders toch wel een beetje te donker of te somber is", lacht mede-organisator Paul van der Blom. "Tweed kan juist heel vrolijk en kleurrijk zijn." In een bonte wielerparade van goedgeklede heren (vaak voorzien van markante snor en/of baard) en gracieuze dames op klassieke fietsen, stappen deelnemers aan The Tweed Ride voor even in een tijdmachine. "Oude fietsen in alle soorten en maten ratelen voorbij. We hebben zelfs deelnemers die op een 'Hoge bi' rijden; de bekende tweewieler met een opvallend groot voorwiel en een kleiner achterwiel." 

Hitte? Geen probleem!
De temperatuur belooft toch wat op te lopen, waardoor een driedelig wollen kostuum wellicht wat eerder in de kast blijft. Toch is dat volgens Van der Blom geen enkel probleem. De organisatie heeft al de nodige ervaring met de hitte. "Tweed staat bovendien wat meer voor een periode; de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Dat betekent dat een wijd zittende plus-flour, korte broek of een luchtig linnen pak met een bijpassend strooien hoedje ook helemaal prima zijn. Vorig jaar reed er zelfs een deelnemer in een compleet tropenkostuum mee." Ook deelnemende dames kunnen volgens hem gewoon in luchtige en of kleurrijke kleding aan de start verschijnen. 

Start van The Tweed Ride vorig jaar

Passende prijzen
Om 13.00 uur vertrekt het gezelschap vanaf Koffiebar en fietsenwinkel KAMU aan de Boschstraat 31. Als tussenstop is er tijd voor muziek en 'cucumber sandwiches' en 'tea and scones'. Rond 17.00 uur eindigt The Ride bij Pier15 op het Haveneiland. De fietsronde met modieuze inslag is vooral een middag met een hoge amusementswaarde, maar er is wel plek voor sport en spel aldus Van der Blom. "Er zijn leuke prijzen te winnen voor de best geklede man of vrouw, de beste snor en natuurlijk de mooiste fiets." Tevens is er passende muziek uit de jaren twintig en dertig bij de tussenstop en het eindpunt.