Afbeelding
Foto: Shutterstock

Energiecoöperatie BRES: ‘Breda toont te weinig ambitie met energietransitie’

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Breda toont in het nieuwe bestuursakkoord ‘Lef en Liefde’ te weinig lef en ambitie als het gaat om de energietransitie’. Dat stelt Wieke Bonthuis, directeur van Energiecoöperatie BRES. “Bovendien is daarvoor te weinig geld vrijgemaakt”, geeft ze aan.

“Het thema, waar het over zou moeten gaan, is de warmtevisie. Hoe gaan we om met onze warmtevoorziening richting 2030 als we van het gas moeten en richting 2044 als Breda CO2-neutraal wil zijn. Daar maken burgers zich druk over.”

Volgens Bonthuis blijkt uit het bestuursakkoord niet dat inwoners betrokken worden. “Want hoe zorg je dat je mensen daarin mee neemt? Dat gebeurt nu amper. Krijgen Bredanaars straks een warme woning via het warmtenet, of via gas of op een andere manier? Ga je lokaal in je wijk energie opwekken. Dat is allemaal nieuw. Er valt heel veel uit te leggen en te vragen.”

“Ik zie in de begroting 360.000 euro staan voor klimaat en voor energietransitie nog helemaal niets, daar staat een PM-post. Dat is een schrikbarend gebrek aan ambitie, of inzicht. Dat laatste hoop ik niet. Er is een speciale wethouder voor energietransitie, dat is mooi, maar dit missen we erin.”


Woonlasten

“Het nieuwe college in wording suggereert dat er een samenhang is tussen verduurzaming van je woning en de woonlasten. Helemaal waar. In een goed geïsoleerd huis, met nog wat zonnepanelen op het dak, betaal je een flink lagere energierekening.  Maar dat kost wel wat. En niet iedere burger heeft een gevulde spaarpot. Zou het niet mooi zijn als het nieuwe gemeentebestuur dit voor veel inwoners mede mogelijk maakt? Zowel voor particuliere eigenaren, als voor huurders? Dit laatste dan natuurlijk via de woningbouwcorporaties. Dat helpt de energietransitie pas echt vooruit.”

Bonthuis ziet dat bij de warmtetransitie in Breda wordt gedacht vanuit de bestaande situatie. “Waar ligt het warmtenet, hoe kun je daar op aansluiten? Dat is nieuwe ontwikkelingen met oude regelingen beantwoorden. Ennatuurlijk (leverancier van warmte in Breda, red.) moet geprikkeld worden ook andere producten te leveren. Daar hoort echt geld bij en moet echt veel beter over nagedacht worden. Dan bevreemdt het dat je dat niet benoemt in een bestuursakkoord waarmee je lef wilt uitstralen.”

Die lef is volgens haar nodig. “Energietransitie gaat immers over veel lef tonen: het durven uitproberen van nieuwe mogelijkheden, met nieuwe financieringsconstructies, die ook vanuit de gemeente worden ingezet.”  


OZB

Namens BRES oppert Bonthuis het idee om een klein stukje van het bedrag dat de komende jaren wordt uitgetrokken om de OZB te verlagen (1% per jaar) te reserveren voor verduurzaming van woningen. “Dit is geld van woningeigenaren, dat je herinvesteert in de woningen. De woningen nemen in waarde toe, het geïnvesteerde geld verdient de eigenaar terug via de energierekening en de woning kan ook van het gas los. Dan staat OZB opeens voor Ons Zonnig Breda.”

In Lef en Liefde spreken de bestuurders over een belangrijke energietransitie die er aan zit te komen, leest Bonthuis.  “Maar daar zitten we al midden in”, stelt ze aan. “U loopt achter de feiten aan, bestuurders.”