Ganzen in het Valkenberg
Ganzen in het Valkenberg (Foto: Noortje Nijs)

Ganzenparadijs Breda: Overlast of gezellig gewaggel?

BREDA - Op meerdere plaatsen in de stad zijn ze gespot met vrolijk gesnater en lomp gewaggel: Ganzen. Valt er al te spreken van een ware ganzenplaag of is het natuurlijk instinct dat de ganzen over berm en wegen brengt?


De oplettende weggebruiker is het vast niet ontgaan. Onder meer op de Claudius Prinsenlaan staken eerder deze week al verschillende ouderparen met jonge gansjes langzaam waggelend over. Het zorgt voor remmende auto's en enige vertraging. 

Geen gevaarlijke beesten
Ganzendeskundige Marten Wesselius uit Friesland, merkt op dat ganzen totaal niet gevaarlijk zijn. Ze zorgen hooguit voor wat overlast door hun uitwerpselen. Hoewel ganzenfamilies wel steeds vaker naar de stad trekken. “Buiten de stad wordt er nog al eens op ze gejaagd en in de stad is veel voedsel te vinden.”

Beschermde dieren
Toch mag je de dieren niet zomaar aanpakken. “Alle inheemse, Europese diersoorten zijn berschermd”, laat Marieke Dijksman van de vogelbescherming weten. “Maar je hebt ook exoten. Ik kan het me voorstellen dat er ganzen tussen lopen die ontsnapt zijn uit een kinderboerderij of dierentuin, die zijn echter niet beschermd.” Volgens haar worden ganzen pas echt een plaag als ze voor grote overlast zorgen. “Dan moet je denken aan glanzenplagen op vliegvelden of boerenbedrijven, maar in een stad valt dat meestal wel mee. En bovendien: Wat is een plaag hè? De een vindt die snaterende beesten wel gezellig, terwijl de ander er niets van moet hebben.”

De Parkganzen
Ook in Park Valkenberg zijn meerdere ganzenfamilies gespot. Dat is natuurlijk allemaal leuk en gezellig, maar poepen die beesten niet alles onder waar de onbekommerde zonnebader of picknicker zijn of haar kleedje wil uitspreiden? Volgens de gemeente Breda is er geen reden tot ganzenpaniek voor de snaterende beesten in de stad. “De ganzenfamilies in het park broeden voornamelijk bij de KMA en trekken dan een tijdje het park in op zoek naar voedsel”, laat een woordvoerder weten. “Meestal verdwijnen ze vanzelf weer. Mocht er echt sprake van overlast zijn, dan kunnen we de dieren vangen of de eieren verplaatsen.” Maar vooralsnog is dat niet nodig, zegt hij. “We houden ze in de gaten, dat geldt ook voor de kippen die er rondscharrelen.”

Mocht je dus onverhoopt in een hoopje ganzenpoep gaan zitten of merk je dat je brood opgepeuzeld is tijdens een middagdutje: Maak je niet druk, de gans heeft geen kwaad in de zin. Waarschijnlijk gaat het in het gebied rond de Bijster om vermoedelijk één ganzenfamilie die de straten onveilig maakt. 

Heb je toffe ganzenmomenten of juist minder plezierige herinneringen: plaats ze in de reacties!

Guus Arnouts