Afbeelding
Foto: Michael Janiec

Kentekencamera's voor onderzoek verkeersstromen zuidelijke rondweg

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - Hangen er boven de Zuidelijke rondweg nu flitscamera's of niet? Nee, de Gemeente Breda houdt vanaf 4 tot 18 juni een onderzoek naar verkeersstromen op de Zuidelijke rondweg. Dit onderzoek maakt onderdeel uit van een aanvullend verkeersonderzoek om de doorstroming op de zuidelijke rondweg te verbeteren. De rapportage over de verkeersstromen is begin oktober gereed.

De gemeenteraad nam 8 februari het besluit  om de doorstroming van de zuidelijke rondweg te verbeteren. Een deel van de voorgestelde maatregelen wordt dit en volgend jaar uitgevoerd. Naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad is besloten om een aanvullend verkeersonderzoek in te stellen. 

Frequentie en gebruik
Met dit verkeersstromenonderzoek wil de gemeente achterhalen welke type weggebruikers en met welke frequentie gebruik maakt van de zuidelijke rondweg. "De data helpen om te bepalen welke maatregelen op de zuidelijke rondweg het meest effectief zijn om de doorstroming te verbeteren en knelpunten aan te pakken", aldus de gemeente. De vertegenwoordigers van de betrokken bewoners aan de zuidelijke rondweg worden betrokken bij het verkeersonderzoek, aldus de gemeente. 

Camera's
Bij het onderzoek worden camera's ingezet die Rijkswaterstaat ook gebruikt. "Deze monitoren met ANPR (Automatic Number Plate Recognition, red.)." De data van de kentekens, zoals kenteken, rijrichting en soort voertuig worden versleuteld bij het onderzoeksbureau opgeslagen en worden volgens de gemeente uitsluitend gebruikt voor dit verkeersstromenonderzoek. "Na goedkeuring van het eindrapport worden alle beelden vernietigd binnen 3 maanden na de opnamen."

Opluchting
Voor Leon Sebregts, transporteur van bloedproducten voor de twee Amphia ziekenhuizen, is het in ieder geval een pak van zijn hart dat de camera's voor het onderzoek geen flitsers zijn. "Het zou echt ondoenlijk zijn om daar te flitsen met die wisselende 50 en 60-zones. Je voelt het op een bepaald punt niet meer aan je voeten als je te hard rijdt en het gaat om zulke kleine marges van een paar kilometers: Je bent zo de sjaak." Volgens Sebregts zijn meerdere bestuurders niet op de hoogte van het doel van de onderzoekscamera's, er heerst onduidelijkheid. "Ze hangen er nu al een tijdje en niemand kon mij lange tijd antwoorden op de vraag waarom die camera's daar nu geplaatst zijn."