Afbeelding
Foto: Michael Janiec
fotoalbum

Het nieuwe leven van de opbloeiende Boschstraat

Door: Amber Kuijs algemeen

BREDA – De Boschstraat. Zes jaar geleden kampte één van de oudste Bredase straten nog met een aanzienlijke leegstand. Het tij lijkt nu definitief gekeerd. Sterker nog, de Boschstraat profileert zich steeds méér als een eigenzinnige en vooral karakteristieke straat met een unieke winkelervaring.

Door Michael Janiec

"Het is zo'n zes-zeven jaar geleden begonnen. Een paar mensen schudden de boel wakker hier om de Boschstraat een lift naar boven te geven", vertelt Mikel de Jongh, de huidige voorzitter van de ondernemersvereniging Boschstraat en mede-eigenaar van café De Beyerd. Een leegstand van zo'n één-derde aan winkels was in 2012 de harde realiteit in de Boschstraat. Stapsgewijs, en mede door de inzet van de ondernemersvereniging, is de leegstand systematisch weggewerkt.

Opgeschoond beeld
"De panden waarmee niks gebeurt, zijn tegenwoordig op één hand te tellen. En dat is mede omdat enkele eigenaren er bewust niks mee willen doen", stelt ondernemer Guido de Bue, van De Stripspecialist. Hij zag met eigen ogen hoe de straat opknapte en nieuw leven kreeg. En er ook verzorgder uit ging zien. "Het is hier telkens op tijd opgeruimd, dus hulde aan de medewerkers van de reiniging. Dagelijks gaan ze er met peukenzuigers doorheen en het vuilnis wordt altijd netjes op tijd opgehaald."

Werken aan veiligheid
"Die besproken groenpiramides zijn nog niet geplaatst door de gemeente. Dat is wel jammer, want zo'n vernauwend effect qua straatbeeld helpt om de doorrijsnelheid te beperken", zegt De Bue. Daar sluit De Jongh zich bij aan: "De straat veranderen in een fietsvriendelijke straat is een langlopend proces. Verkeersgewoontes zijn immers hardnekkig. De bijhorende markeringen op de weg vervagen inmiddels en moeten opnieuw gedaan worden, evenals dat er in de nabije toekomst gekeken wordt naar meer groen in de straat. Immers heet het de Boschstraat, evengoed iets wat bijdraagt als een snelheidsbeperking trouwens", concludeert hij.

KVO-keurmerk
"We gaan niet alleen met de ondernemers in gesprek, maar ook met de bewoners. Eén van de belangrijke terugkomende items is het KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen red.); een samenwerking met politie, brandweer en gemeente, waarbij we vier keer per jaar overleggen wat er in de straat speelt. De korte lijntjes richting gemeente en politie fungeren daarbij als vervolgstap", vertelt De Jongh. "We waren de eerste belangenvereniging in Breda die hierin werd gecertificeerd en daar zijn we natuurlijk best wel trots op."

Rook, vuur en vluchtroutes
De mogelijke overlast die door de aanwezigheid van de twee coffeeshops ontstaat, is geen speerpunt meer voor de ondernemersvereniging: "Ze zitten er en ze horen erbij. Dat is oké", oppert De Jongh. "Het gaat om de totale uitstraling van de straat, hoe beter die is, des te meer sociale controle je krijgt, waardoor het minder interessant wordt om rare dingen te doen hier", voegt hij eraan toe.

Onterechte beeldvorming
De Stripspecialist-ondernemer De Bue vindt het jammer dat de Boschstraat bij sommigen nog een negatieve bijklank heeft. "Het is één van de oudste straten van de stad. Hier is jarenlang opgebouwd en aangebouwd. Het dichtgooien van bepaalde 'vluchtroutes' en donkere steegjes helpt aanzienlijk in een preventieve zin", beredeneert De Bue. De verlichting in de straat gaat ook aangepakt worden omdat het bijdraagt aan de sfeer en veiligheid. "Dat is een speerpunt voor komend jaar. Toen we de kerstverlichting weghaalden, zagen wij pas hoe donker de Boschstraat is", aldus De Jongh

Levend organisme
Veel nieuwe ondernemingen openden laatst de deuren, zoals De Kleine Vink en het Naaiatelier van Ons Label Breda. "Het is ons doel om de bezoeker een unieke winkelervaring te bieden, met speciaalzaken die je nergens anders in de stad vindt", meent De Jongh. De Bue: "Veel mensen combineren werken en wonen hier. Als je aan het werk bent in de winkel, dan zie je elkaar eigenlijk zelden. Het elkaar opzoeken blijkt toch cruciaal. We zijn daarnaast een club van eigenzinnige ondernemers, je moet er samen aan blijven  rekken. De straat is net als een organisme."

Deze zondag 3 juni bewijst de straat dat, met het Beyerd Bierfestival vanaf 13.00 uur, een bijeenkomst van liefhebbers van caféracers (vanaf 11.00 uur) en livemuziek bij Café Bel Air (vanaf 13.30 uur).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding