Werk A58: In weekend omrijden richting Tilburg en Eindhoven.
Werk A58: In weekend omrijden richting Tilburg en Eindhoven. Foto: Perry Roovers /SQ Vision

Minister begroot 70 miljoen voor aanpak verkeersknelpunt A58

Door: Guus Arnouts Algemeen Werkzaamheden A58

BREDA - Dat de A58 een verkeersknelpunt is, hoef je menig automobilist en forens niet te vertellen. De afgelopen weken was het op filegebied weer meerdere malen raak op de A58 tussen Tilburg en Breda. Maar daar gaat nu veranderingen in komen: De overheid trekt enkele miljoenen uit om het dichtslibben van de snelwegen te voorkomen. 

Het vijftien kilometer tellende traject tussen Breda (St. Annabosch) en Tilburg (Tilburg West) wordt onderzocht door het rijk en de provincie Noord-Brabant in samenspraak met de regio, meldt Rijksoverheid. Een mogelijke oplossing voor het knelpunt kan de verbreding naar twee keer drierijstroken zijn. Wel kijkt de overheid nadrukkelijk naar innovaties die bij kunnen dragen aan een vlottere doorstroming op de lange termijn.

Tempo maken
Dat laat ook minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) weten in het bericht van Rijksoverheid: "Zowel de A2 als de A58 zijn belangrijke onderdelen van ons wegennet. Ze dragen bij aan de bereikbaarheid en aan de nationale en regionale economie. Daarom wil ik dat we tempo maken met de plannen, zodat  al op korte termijn verbetering merkbaar is." Van Nieuwenhuizen laat weten dat ze daarbij denkt aan onder andere de inzet van slimme nieuwe technieken, de verlenging van invoegstroken en snel realiseerbare infrastructurele ingrepen. 

Rijkswaterstaat voert halverwege juni al grootschalige onderhoudswerkzaamheden uit aan het asfalt van de snelweg A58 tussen toerit  Gilze (12) en knooppunt St. Annabosch richting Breda. Hierdoor is van woensdag 13 juni 22.00 uur tot donderdag 14 juni 05.00 uur de A58 vanaf toerit Gilze tot St. Annabosch in de richting van Breda afgesloten voor al het verkeer, meldt Rijkswaterstaat in een ander persbericht

Economisch belang
Een van die eerder genoemde innovaties ligt mogelijk bij het toepassen van een ontwerpplan voor zelfrijdende voertuigen. "De slimste weg van Europa", zoals de overheid de A58 van de toekomst ook wel noemt, moet die centrale rol voor de Europese handel- en transportwereld blijven vervullen. Het is de bedoeling dat de A58 als belangrijke transportroute bovendien toekomstgericht wordt aangepakt: Circulair, duurzaam, en slim communicerend met het verkeer, aldus Rijksoverheid. 

Gedeelde kosten
Ruim 70 miljoen euro is begroot voor de realisatie van de plannen tussen Breda en Tilburg, de provincie Noord-Brabant draagt hier het maximale bedrag van 24 miljoen euro aan bij. "Vooral omdat de A58 in eerste instantie niet op de agenda van minister Van Nieuwenhuizen stond", legt een woordvoerder van de Provincie Noord-Brabant uit. "Doordat de provincie het maximale bedrag van 24 miljoen euro beschikbaar stelt voor de plannen, worden de problemen extra onderstreept." Onder andere hierdoor heeft de minster het belang van de aanpak van de A58 erkend, aldus de woordvoerder. 

Van start
Eerder is al een verbredingsproject gestart door Rijkswaterstaat tussen de eerder genoemde knooppunten. Volgens de overheidsplanning wordt in de eerste helft van 2019 hiervoor het Ontwerp Tracébesluit vastgesteld voor de verbreding van de wegdelen. De definitieve startdatum van de werkzaamheden ligt op 2023, vanaf dan drillen de boren het asfalt in. Een woordvoerder van de Rijksoverheid laat weten dat daarin over het algemeen naar de beste momenten wordt gezocht om aan de werkzaamheden te beginnen. "Je kunt denken aan verkeersluwe zomermaanden of bijvoorbeeld werkzaamheden 's nachts, zodat het verkeer er zo min mogelijk last van heeft", aldus de woordvoerder. "Ook een omleidingsweg behoort tot de mogelijkheden."  

Even geduld
Toch gaat de algehele realisatie flink wat jaren in beslag nemen: Zeven jaar in totaal. Pas in 2026 zal de hele procedure rondom de wegverbreding afgerond zijn, zo meldt Rijksoverheid. Naast de A58 wordt ook de A2 grondig aangepakt. 

Afgelopen vrijdag nog zorgde een kettingbotsing voor verkeersellende op de A58.