Tribe in Mezz, zaterdag 2 juni.
Tribe in Mezz, zaterdag 2 juni. Foto: Joyce Mars

Drum ‘n Bass-feest TRIBE Mezz tot zes een succes

Cultuur

BREDA - De komst van de gemeentelijke pilot, waarbij vier dancefeesten tot zes uur geopend door konden gaan in Breda, blijkt voor de organisatie van TRIBE een groot succes. Het Drum ‘n Bass-feest wist mede daardoor op zaterdag 2 juni voor de eerste keer een avond in Mezz uit te verkopen.

Door Michael Janiec

De TRIBE-avond verwelkomde de Belgische DJ, producer- en labeleigenaar Alix Perez als hoofdact. Deze artiest staat vooral bekend vanwege z’n innovatieve en vooraanstaande producties in het breakbeat-genre. Daarnaast debuteerden Britse acts Whiney, Data 3 & Objectiv op de planken van het Bredase poppodium. De uit Frankrijk afkomstige Monty nam ook plaats achter de draaitafels.

Supergoed
De organisatie van het feest kijkt tevreden terug op de uitverkochte editie waar 420 mensen op afkwamen: “Het voelt supergoed. We hebben hier lang naartoe gewerkt met onze feesten. Toen de kans zich voordeed om tot zes uur te organiseren, grepen wij die met beide handen aan”, vertelt Maarten van Meerbeek namens de organisatie.

Geen overlast
De zaal stroomde vroeg op de avond al aardig vol. Ook aan de voorkant van Mezz, waar politie zich vooral preventief liet zien halverwege de feestnacht. Om buurtbewoners tegemoet te komen, werd niemand na 3.30 uur ‘s nachts terug binnengelaten. “We hebben op die avond geen meldingen van overlast gehad in de straat”, aldus de reactie van de woordvoerder namens de politie.

Het struikelblok blijkt voor bezoekers van buitenaf vaak de vroege eindtijd van vier uur in Breda. “We waren helemaal uitverkocht. Dat zegt iets over de vraag naar langere nachten in Breda”, beredeneert medeorganisator Sjonnie Kreeft. “Zoiets zet Breda op de kaart. Bezoekers kwamen vol ongeloof naar mij toe dat zoiets in Breda kan”, voegt hij eraan toe.

Evalueren

Billy Zomerdijk, initiatiefnemer van de pilot en programmeur bij Graanbeurs, kijkt voldaan terug op de laatste avond van de pilot: “Na de eerste twee avonden hebben wij met de gemeente geëvalueerd. De afgelopen twee evenementen, waaronder TRIBE, verliepen eveneens goed tot dusver ik weet. We gaan binnenkort nogmaals evalueren”, geeft de programmeur aan.

Vervolg op pilot
Als het aan Zomerdijk ligt, dan krijgt Breda meer avonden die tot zes uur door mogen gaan: “Breda staat bekend als DJ- en dance-stad. Bij zo’n club scene hoort ook een vergunning tot zes uur. Hopelijk komt daar vanaf september definitieve verandering als het college instemt met een structurele vergunning tot zes uur. Zulke avonden trekken doorgaans vooral subculturen en die weten hoe je het netjes houdt.”

Tribe in Mezz, zaterdag 2 juni.
Tribe in Mezz, zaterdag 2 juni.
Tribe in Mezz, zaterdag 2 juni.