Ook de rolstoelers van Rollwithus lieten het thema niet links liggen.
Ook de rolstoelers van Rollwithus lieten het thema niet links liggen. Foto: Stichting Rollwithus/PLOEGENDIENST

Ludieke actie rolstoelers op Ploegendienst smaakt naar meer

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - Rolstoelers? Niet de meest logische combinatie met een festival, althans: In eerste instantie. “De Galderse Meren zijn het meest rolstoelonvriendelijke terrein ever”, liet de organisatie van Ploegendienst aan Sinéad Power en haar 'rollers' van Stichting Rollwithus weten. Maar dat was voor de rolstoelers geen enkel probleem. Dus ging Power naar het festival. 

Sterker nog: Het bezoek aan het festival smaakte naar meer. In een speciale caravan toegerust op het Ploegendienst thema ‘bouwvakkers en werklui’ verkocht Stichting Rollwithus snoep om hun ‘kas te spekken’. Toch leverde het festival naast geld ook waardevolle ervaringen op voor de stichting. "We zagen hoe de organisatie van Ploegendienst er alles aan deed om het terrein toch wat rolstoelvriendelijker te maken. Er werden speciale vlonders en plateaus neergelegd. Echt top, we zijn de organisatie heel dankbaar!" 

Festival smaakt naar meer
Volgens Power zijn er dan ook al plannen om meerdere evenementen in Breda te bezoeken met de rolstoelers en de speciale caravan. “We hebben contact opgenomen met Palm Parkies, Hartje Ginneken en ook met de organisatie van Trailer Park Fest lopen gesprekken”, vertelt ze enthousiast. “Voor veel rolstoelers geeft een festival ontzettend veel vrijheid. Waar het in een standaard bruin café niet altijd handig is om met een rolstoel binnen te komen, geeft een festival juist ruimte en bewegingsvrijheid. Het is er ook niet zo benauwd.”

Beweging belangrijk
Ze hoopt bovendien dat meer rolstoelers het plezier van een festival ervaren. “Niet voor iedereen in een rolstoel is het makkelijk om op een festival te zijn. Het kan soms best spannend of eng zijn. Omdat we met een groepje waren heb je zo toch steun aan elkaar.”

De opbrengsten van de ludieke acties gebruikt Rollwithus om het bewegen en actief bezig zijn van rolstoelers te stimuleren. “Doordat ik zelf aan mijn benen verlamd ben, weet ik hoe belangrijk het is om toch te blijven bewegen. Ook de ledematen die verlamd zijn, zijn gebaat bij training. Het is gezond en je zit veel lekkerder in je vel!”







 

Afbeelding