Het vaartuig (links vooraan) heeft ruim 40pk aan vermogen.
Het vaartuig (links vooraan) heeft ruim 40pk aan vermogen. Foto: Guus Arnouts

Nieuwe BOA-boot moet Bredase wateren veiliger maken

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - De doop met champagnefles ontbrak weliswaar niet, maar werd  toch iets anders uitgevoerd: In plaats van de fles kapot te smijten, sproeide wethouder Boaz Adank de champagne over de 1-YB-556, waarna hij een rondje maakte met het nieuwe vaartuig van Handhaving Breda.

In het arsenaal van de handhavers of BOA’s ontbrak al langere tijd een geschikt vaartuig om het vaarverkeer in en rondom de stad in de gaten te houden. Volgens BOA Yvonne van Merode was de boot dan ook een must: “Veel jonge mensen gaan in de zomers het water op en vergeten dan het rode dodemanskoord te dragen. Ook controleren we op drankgebruik en of vaartuigen op de Bredase wateren niet te veel mensen aan boord hebben.” Daarnaast dient de boot om illegale visserij in bijvoorbeeld het Markdal tegen te gaan en kunnen hardvaarders makkelijker beboet worden.

Dankbaar
Voorheen was de gemeente Breda nog afhankelijk van de politie. “Maar die konden met hun boot niet overal komen”, laat John Reuvers namens de gemeentelijke handhaving weten. “Nu kunnen we overlastgevende sloepen, schepen of bootjes beter en sneller bereiken.” Tot nu toe klonk er vooral een positief geluid, gaat Van Merode verder. “Mensen zijn dankbaar dat we nu structureel iets kunnen doen  aan overlast op het water. Een te hoge golfslag of ronkende motors zijn nooit prettig, het kan behoorlijk galmen tussen oevers en kades.”

Vaarbewijs op zak
Tijdens Koningsdag en het Jazzfestival werden er al meerdere testvaarten gemaakt. Alle BOA’s die meevaren beschikken bovendien over een vaarbewijs en hebben aanvullende cursussen gevolgd, zodat ze beter weten om te gaan met calamiteiten op het water.