De vergadering is geschorst
De vergadering is geschorst Foto: Wijnand Nijs

Toezegging Adank: Ruimere afstand tot portefeuille AirBnB

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - De SP heeft donderdagmiddag wethouder Boaz Adank aan de tand gevoeld over de verhuur van zijn gastenverblijf via AirBnB. De SP stelde afgelopen week al eerder schriftelijke vragen aan burgemeester Depla. Depla en Adank erkennen dat er fouten zijn gemaakt in de communicatie rond de kwestie. "Dat had anders gemoeten." Adank neemt meer afstand van het onderwerp AirBnB in het nieuwe college, zo zei hij toe. 

Tijdens het debat leek het er even op dat de SP vast zou houden aan het standpunt dat Adank zou moeten kiezen tussen stoppen met verhuur van zijn AirBnB of met de gehele portefeuille toerisme. GroenLinks en CDA deelden dat standpunt. Adank gaf aan dat als de raad echt vindt dat verhuur en zijn portefeuille onverenigbaar zijn, dat hij dan bereid is met verhuur te stoppen, zoals hij eerder ook al via de burgemeester in een brief had aangegeven.

Maes was echter tevreden met de toezegging van Adank dat wat hem betreft er een ruimere beheersmaatregel wordt gehanteerd dan allen AirBnB. "Ik stel voor dat de begrenzing bij slapen ligt, want toerisme is meer dan alleen AirBnB." 

Het debat was het gevolg van het openbaar maken van de kwestie door de SP.  Volgens de oppositie-fractie heeft Adank te laat gemeld dat hij zijn gastenverblijf verhuurt en had de burgemeester dit ook moeten melden aan de raad. De burgemeester en Adank bestrijden in een brief dat er te laat melding is gedaan.  

SP vs. Adank
Maes stelde een reeks van vragen, waarmee hij aangaf dat er wat hem betreft fouten zijn gemaakt. Adank stelde dat hij 'met het inzicht van nu' in maart geen brief meer had moeten sturen over de kwestie. "Wel of niet ondertekenen, dat was niet aan de orde. Wij, burgemeester en ik, zijn daar niet scherp zijn geweest, de brief van 16 maart had ik niet moeten behandelen en ondertekenen", aldus Adank. 

In het debat dat volgde trok ook de burgemeester het boetekleed aan. "Ik ben het eens met de heer Maes dat dit leermomenten in zich heeft. Het is goed om dingen aan de kaak te stellen, ik geef mijn fouten toe." Depla zegde toe dat nevenfuncties meteen gemeld moeten worden aan de raad en gaf aan dat de beheersmaatregelen, waarin wethouders mogelijk delen van hun portefeuille overdragen aan een collega, meteen aan de raad worden gemeld. "Ook al worden ze niet meteen effectief."

 In de discussie stelden meerdere partijen de manier waarop dit onderwerp werd behandeld aan de orde. Ook VVD-fractievoorzitter Thierry Aartsen haalde dat aan tijdens zijn bijdrage. "Dit is niet goed verlopen. Beheersmaatregelen moeten gecommuniceerd worden, anders kan toch de schijn van belangenverstrengeling ontstaan." 

Maes stelde deze discussie ook zo niet te hebben gewild. "Maar ik voelde mij niet comfortabel bij de regels. Artikel twee van de gemeentewet is duidelijk over nevenfuncties en dat die ruim moeten worden geïnterpreteerd." Hij stelde voor een later moment nog eens te spreken over het integriteitsprotocol.