Fotograaf Marian Schutte is in de race voor de Dutch Funeral Award.
Fotograaf Marian Schutte is in de race voor de Dutch Funeral Award. Foto: Marian Schutte

Nominatie Bredase fotograaf voor Dutch Funeral Award

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - De in Breda geboren en getogen fotograaf Marian Schutte is een van de drie genomineerden voor de Dutch Funeral Award. Schutte fotografeert sinds vijf jaar uitvaarten. Haar werk en werkwijze vallen op bij de jury. Fotograaf Marian Schutte is een van de drie genomineerden

Schutte kwam in 2013 bij toeval in aanraking met het fotograferen van uitvaarten. “Ik fotografeerde al en iemand vroeg mij. Dat was bij het overlijden van een jongen van midden dertig. Ik heb meteen ja gezegd en er een heel beeldverhaal van gemaakt. Ik ben er ingedoken.”

Barrière
Haar aanpak is even simpel als doeltreffend. “Ik maak iets waar mensen echt iets aan hebben bij het terugdenken. Fotografeer dingen die belangrijk zijn, plaats er foto’s bij van het verleden. Soms maak ik naast een boek ook een soort magazine voor kinderen, zodat het toegankelijk is.”

Lastig vindt ze het fotograferen van een uitvaart of de overledene niet. “Ik heb geen barrière naar de dood. Ik vind het heel eervol om er een bijdrage aan te leveren én om mensen uit te zwaaien. Ik zeg ook vaak: wat lig je er mooi bij.”

Schutte kwam in aanraking met de prijs toen ze een oproep voorbij zag komen. “Ik heb een uurtje gepakt om alle vragen in te vullen. Twee weken geleden te horen dat ik bij de laatste drie hoorde. Toen heb ik wel een sprongetje gemaakt.”

Deze week moest ze als een van de drie genomineerden op bezoek bij de jury. “Daar heb ik het verhaal verteld over een vrouw die overleden is bij een ongeval in Breda. Daar heb ik foto’s van laten zien. Ik heb verteld hoe ik werk, dat ik een beeldverslag maak zoals mensen dat ook zouden doen. Een boek waar mensen naar willen kijken. Ik neem de teksten op in het fotoboek.”

Schutte doet meer dan alleen uitvaarten. “Ik maak ook boeken van mensen die afscheid gaan nemen van het leven, met nieuwe foto’s en oude foto’s. Dat zijn boeken in een romanvorm. Bij uitvaartfotografie staat de fotografie op de voorgrond, bij de levensverhalen zoals deze staat gaat het om het woord.”


20 juni prijsuitreiking

Een vakjury beoordeelt Marians werk en haar werkwijze. Op 20 juni wordt de uitslag bekend gemaakt tijdens de uitvaartvakdag 'Funeral Affairs' in Zeist.