Wie zijn de eerste gulle gevers?
Wie zijn de eerste gulle gevers?

Miljoenensubsidie uit staatskas voor Grote Kerk

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - De Grote Kerk van de stad ontvangt van de het Rijk de komende jaren enkele miljoenen voor de restauratie van het monument. Dit is echter onder een zekere voorwaarde: Ook de Bredanaar zal zijn of haar duit in het zakje moeten doen.

Minister voor Cultuur Van Engelshoven maakte dit dinsdag bekend. De Grote Kerk ontvangt hierdoor een subsidie van 4,9 miljoen euro voor restauratiewerkzaamheden, de minister voegt daar aan toe dat voor iedere euro die de inwoners van Breda inleggen, het Rijk daar twee euro aan toevoegt. 

Stichting tevreden
De stichting die de Grote Kerk beheert doet dan ook een beroep op de Bredase gemeenschap om de lopende projecten die het stadsicoon behouden en behoeden voor de toekomst te ondersteunen. 

Geld erbij
De subsidie van 4,9 miljoen is echter niet genoeg. Het is slechts 70 procent van de totale restauratiekosten. De Stichting moet de resterende dertig procent zelf opbrengen. Onder andere door eigen initiatieven te starten om geld in te zamelen, zoals vrijdagavond al gebeurde tijdens een hardloopwedstrijd dwars door het Rat Verlegh Stadion