Logo bredavandaag.nl
Het bekende vlaggetje mag natuurlijk niet ontbreken.
Het bekende vlaggetje mag natuurlijk niet ontbreken. (Foto: Guus Arnouts)

Drukte in Bredase viswinkels: Haringhype is losgebarsten

BREDA - De Hollandse Nieuwe haring is binnen. Zelfs in Breda kijken liefhebbers uit naar de komst van de eerst vangst van dit jaar. 


Bij Vishandel Noordzee gaan de haringen als zoete (of op zoete) broodjes van de toonbank. Toch blijft de haring bij de staart nemen de meest populaire manier om het visje te eten, vertelt Bert Loonen. "Ook haring in het zuur en natuurlijk de haring in blokjes gesneden blijft een andere gangbare eetwijze." Maar hoe is de haring eigenlijk? "Hij is van een uitstekende kwaliteit dit jaar", reageert Loonen enthousiast. En dat komt door het weer, legt hij uit. "Door het mooie voorjaar heeft de zon volop op de zee gestaan, hierdoor zijn algen gaan groeien die weer dienen als voedsel voor het plankton dat de haringen eten. En hoe meer voedsel, hoe meer de haringen kunnen eten natuurlijk." 

Hoe vetter hoe beter
En dat is alleen maar goed. "Vorig jaar had de haring een vet percentage van 16 proces, dit jaar zijn de startharingen al veel vetter: 21 procent. En bij haringen is het wel zo: Hoe vetter hoe beter!" Ook de respons van de klanten in zijn beide viszaken is tot nu toe louter positief. "De échte liefhebbers kijken al een half jaar uit naar deze dag."

Populair visje
Ook voor Geert-Jan Westerhuis van Visspeciaalzaak Vistrend is het toch altijd een bijzondere dag wanneer de Hollandse Nieuwe in de verkoop gaat. "Vandaag hebben we een flinke aanloop gehad en meestal loopt dat de komende tijd alleen maar op." Net als Loonen merkt hij op dat het dit jaar om een goede, vette vangst gaat. "Haring wordt zelfs vetter naar mate hij ouder wordt, dat gebeurt mede tijdens een rijpingsproces. Let maar eens op als je bij een viswinkel- of kraam bent. Daar zie ja vaak tonnetjes haring met verschillende kleuren deksels. Die deksels geven aan hoe oud de vis is."  

Haringhype
Dat haring zo populair is mag volgens Westerhuis nog iets meer naar buiten worden uitgedragen. "Het is net als met tulpen of kaas. Daarom is de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe ook een slimme marketing truc. Dat draagt alleen maar bij aan de haringhype. 

De redactie van BredaVandaag bracht tevens een bezoekje aan Vishandel Van Nunen waar rond het middaguur de zaak aardig volliep met haringliefhebbers. Ons oordeel: De Hollandse Nieuwe van 2018 is van een prima kwaliteit!

Guus Arnouts


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief