Afbeelding

Het werk aan de Grote Kerk is een klus die nooit geklaard kan worden

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - Nu bekend is geworden dat er landelijk geld vrijkomt om de Grote Kerk te restaureren en te steunen, betekent dat niet per se dat het werk daarmee helemaal gedaan is. 

Sterker nog: Het werk aan de Grote Kerk houdt nooit op, vertelt Willem van der Vis namens de stichting die de Grote Kerk beheert. "Iedere honderd jaar is de kerk toe aan restauratie", legt Van der Vis uit. "Dat komt omdat de buitenste lagen van de kerk van kalksteen zijn. Die witte steun is vrij poreus en slijt makkelijk door weer en wind." 

Daardoor blijft onderhoud altijd nodig. "En dat betekent ook dat we continu bezig zijn met restauratiewerkzaamheden. In september zijn drie andere vlakken gedaan, nu beginnen we met de kooromgang." 

Naast het overheidsgeld om de kerk te steunen, houdt de Stichting ook acties. Dat zijn ze verplicht, omdat minimaal dertig procent van de restauratiekosten uit eigen beurs betaald moet worden. "Zelf organiseert de Stichting een of twee acties per jaar. Maar we hopen dat veel Bredanaars zelf 'hun' kerk steunen. De (in)loopactie in het NAC Stadion van vorige week was daar een mooi voorbeeld van", aldus Van der Vis. "Dat moedigen we zeker aan."