Logo bredavandaag.nl
Snelle planga's gespot op Ploegendienst
Snelle planga's gespot op Ploegendienst (Foto: Twan van Nuland)
fotoalbum

Hoe snel gaan de flitsende montuurtjes in Breda?

BREDA - Ga jij ook heel snel en heel vlug? Zie je jou binnen 1 seconde niet meer terug? Dan ben jij waarschijnlijk de trotse bezitter van het flitsende, gebogen montuur in retrostijl. Snelle planga legende Donnie treedt vrijdagavond op op Pinkpop. Is de hype inmiddels ook in Breda geland?


Het blijkt nog knap lastig om snel een flitsend montuurtje te scoren in Breda. “Wij verkopen zelf geen snelle planga’s”, zegt een verkoopster van Eye Wish Opticiens Lange Brugstraat. “Ik denk dat die verkoop vooral online gaat. Ook bij Oogwereld Opticiens gaat het scoren nog niet zo snel. “Of wij snelle planga’s verkopen?”, vraagt een verkoper van Oogwereld Opticiens lachend. “Nou, alleen als je met doekoe’s kunt betalen.” Even later komt manager Robert Kappert aan de telefoon. “Zeker hebben wij van de snelle planga gehoord, maar wij verkopen hem helaas niet. Het is toch wat meer een festivalbrilletje he.”

Voor wie nog niet bekend is met het fenomeen 'de snelle planga'
Tijdens een optreden van Youtube-ster EenHoornJoost, maakte rapper Donnie een filmpje. In het filmpje droeg de rapper een reflecterende zonnebril (in straattaal wordt dit ook wel een 'planga' genoemd). Donnie plaatste het filmpje op zijn Instagram en de snelle planga-hype was geboren. Later maakte Donnie nog enkele video's waarin hij vertelt en zingt over hoe 'snel' hij gaat met zijn flitsende montuurtje. De brillen zijn erg in trek bij festivalbezoekers. 
 

Fotobron: bol.com / Infographic: Guus Arnouts
 

Snelle planga op sterkte
Wat zijn eigenlijk volgens Kappert de (strenge) criteria waar een snelle planga aan moet voldoen? “Het valt onder de uitgesproken festivalbril met een wat goedkoper en kleurrijker montuur. Meestal een bril van rond de vijftien euro. Het moet niet te duur zijn.” De verkoopster van Eye Wish Opticiens weet niet zo goed wat een snelle planga nu zo ‘snel’ maakt. “Als het montuurtje maar een beetje smal is. Dan ben je toch behoorlijk snel”, grapt ze.

Het enige wat hij verkoopt wat in de trend komt van Nederlands favoriete festivalbril zijn de wat duurdere ‘sportbrillen’. “Die hebben net als de snelle planga een curve, ze zijn gebogen.” Maar hoe zit dat dan als je gewend bent om een bril te dragen? Bestaat er dan ook zoiets als de ‘snelle planga op sterkte’? Volgens Kappert gaat dat lastig worden. “Door de gebogen vorm is het bijna niet te doen om het montuur te vervangen, denk ik. Het is een vrij extreme bril en het weegt waarschijnlijk niet op tegen de kosten om er een bril op sterkte van te maken.”
 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief