Nog geen duidelijkheid over extra pasjes voor de restafvalcontainers.
Nog geen duidelijkheid over extra pasjes voor de restafvalcontainers. Foto: Eelco Konings

‘Extra rondje gft ophalen niet simpel’

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - De aanpak van de afvalbergen die her en der in de stad bij de restafvalcontainers ontstaan heeft de hoogste prioriteit van de gemeente Breda. Dat geldt ook voor het extra ophalen van gft-afval. Dat zegt de kersverse wethouder Daan Quaars (VVD), die deze portefeuille heeft overgenomen van Paul de Beer.

Dat wil niet zeggen dat het morgen is geregeld’, geeft Quaars aan, verwijzend naar het extra ophalen van gft-bakken in een warme periode. “Je zou zeggen rij een extra rondje en klaar. Maar het is niet zo simpel, dat ik dat in een weekje oplos”, vertelt de kersverse wethouder.

“Een extra rondje rijden? Dat is niet zo simpel. Dan heb je te maken met beschikbare auto’s, beschikbare mensen en hoeveel uur mensen mogen werken. Dan moeten die wagens ook nog geleegd worden. Ik ben aan het uitzoeken wat kan. Het heeft echt de hoogste prioriteit. Ik ben met het coalitieakkoord onder de arm in gesprek gegaan met afvalservice. Als je deze zomer iets wil doen aan de maden, dan moet het nu.”

Op welke termijn er meerdere pasjes komen voor de Bredase huishoudens, dat kan Quaars nog niet zeggen. “Daarover ga ik deze week in gesprek. De eerste week heb ik vooral aandacht besteed aan de mogelijkheid om extra rondes te rijden.”

Ook de pasjesproblematiek - in het coalitieakkoord is afgesproken dat huishoudens meerdere pasjes krijgen die dan meteen voor alle de restafvalcontainers geschikt zijn - heeft zijn prioriteit. “We hebben die problemen, die ontken ik niet. Daar hoort ook het gedrag van mensen bij, zeker als het gaat om naast de bak plaatsen van afval, maar dat is niet de opdracht van het coalitieakkoord. Mijn opdracht is extra pasjes en extra rijden. Daar ga ik mijn best voor doen.”  

Quaars hoopt een van de komende weken duidelijkheid te verschaffen over de oplossingen.