De sleuteloverdracht  op de Grote Markt is een van de vele, officiële plichtplegingen van de pages.
De sleuteloverdracht op de Grote Markt is een van de vele, officiële plichtplegingen van de pages. Foto: Perry Roovers

Wie wordt de nieuwe page van ut Kielegat?

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - Tot half juli hebben vrouwelijke carnavalsliefhebbers nog de tijd om zich aan te melden voor de functie van page. Met de zomer voor de deur blijft ook het Bredase carnaval niet stilzitten. Een tweede page ontbrak echter nog het gevolg van de Prins. 

Volgens Barry van de Liefvoort, Voorzitter Protocol namens Stichting Carnaval Breda, is het een eerbare rol die de dames vervullen. "Je bent samen met een grote en gezellige groep mensen op pad, het is belangrijk dat de nieuwe page daarin volop bijdraagt aan de feestvreugde. Ook moet ze op de juiste momenten medailles uitreiken of de prins helpen met zijn kleding. Geen podiumvrees is een pré." Maar belangrijker vindt hij het dat de pages ongeremd willen en kunnen meefeesten. 

Drukke agenda
Toch is de drukke agenda een dingetje waar de meeste aanmeldingen zich in verslikken. "Je bent straks driehonderd keer in het carnavalsseizoen op pad. Dat vraagt echt wat van je privéleven en je werk. We zien dat tijdens de eerste voorstelronde waar ik de dames vertel over de inhoud van het pageschap er altijd wel een paar afvallen die niet wisten dat er zoveel bij kwam kijken." Kom je door die eerste keuring heen, dan volgt een tweede gesprek met Van de Liefvoort waar ook de huidige of nieuwe prins bij zit. "Samen maken de prins en ik dan een definitieve keuze."

Leeftijd niet belangrijk
Leeftijd speelt volgens Van de Liefvoort niet zozeer een rol. "Nee, we zijn op zoek naar dames tussen de 20 en ongeveer 35 jaar. Ouder of jonger komt zelden voor." De zoektocht is bovendien geen modellenwedstrijd. "Het gaat er vooral om of je goed in het totaalplaatje past en met name van veel gezelligheid houdt", aldus de Voorzitter Protocol.