NAC-directeur Justin Goetzee.
NAC-directeur Justin Goetzee. Foto: Peter Visser

NAC-directeur Goetzee: 'Nadenken over nieuw stadion’

Door: Wijnand Nijs Sport

BREDA - NAC-directeur Justin Goetzee wil de komende één tot twee jaar helder krijgen wat de mogelijkheden zijn voor een nieuw stadion voor de club. Volgens hem is dat nodig omdat de club nu bijna tegen de limiet zit qua commerciële mogelijkheden. “En we moeten groeien naar een structureel verblijf in de middenmoot van de eredivisie.”

Commerciële groei wordt volgens Goetzee steeds moeilijker, met een ook komend seizoen naar verwachting weer nagenoeg uitverkocht stadion. “We hebben de sponsortarieven iets verhoogd, we bouwen drie nieuwe skyboxen en we hebben wat meer inkomsten doordat we vroege verlengers van seizoenkaarten niet net als vorig jaar korting hebben gegeven.”


Extra inkomsten
Deze maatregelen leveren de club ongeveer zes ton extra op. “Verder hebben we aan de commerciële kant weinig knoppen om aan te draaien”, geeft de algemeen directeur aan. “Je kunt niet oneindig seizoenskaarten en sponsortarieven verhogen.”

Precies daarom is Goetzee ‘heel voorzichtig’ aan het kijken naar een nieuw stadion, al huurt de club officieel nog tot 2034 het Rat Verlegh Stadion. “Dat is nog zestien jaar. Dat lijkt lang, maar die tijd heb je nodig voor zo’n traject, kijk maar naar het traject rond het nieuwe Feyenoord-stadion. ”

Concrete plannen heeft Goetzee nog niet. “Daarvoor is het te vroeg, het is echt oriënteren de komende jaren.” De droomlocatie van NAC-supporter Chris van Nijnatten, het voormalige CSM-terrein, sprak hem wel aan. “Dat is mooi om te zien. Dat is inderdaad een ideale locatie, waarbij onduidelijk of dat echt haalbaar zou zijn. Maar ook nieuwbouw op P5 zou een plan kunnen zijn.”

De komende tijd wil Goetzee ook kijken wat voor andere mogelijkheden er zijn. “Bij FC Antwerp hebben ze het hele hoofdgebouw afgebroken en daarvoor iets nieuws gebouwd. Dat is ook het onderzoeken waard, al denk ik dat het lastig wordt om dat in de komende zestien jaar terug te verdienen.”

Eisen nieuw stadion
Goetzee heeft wel een idee over de eisen die aan een nieuw stadion gesteld worden. “Het moet passen bij het DNA van de club, het rauwe, robuuste en authentieke dat NAC nu heeft moet behouden blijven. Wel kunnen we verder groeien in kwaliteit van hospitality, met name in het hogere segment. Daar liggen qua sponsoring voor ons nog mogelijkheden.”  

Vragen zijn er genoeg. “Welke locatie is het best geschikt, wat gaat een stadion kosten en wie financiert het? Dat zal niet de gemeente zijn, maar wij zelf kunnen dat ook niet. Dat moet altijd een externe partij zijn. En ook een vraag: met welke bestemming combineer je een nieuw stadion? Kantoren of woningen? Ik hoop die vragen de komende twee jaar te kunnen beantwoorden.”

Voetbalbudget
De commerciële groei is nodig om sportief te kunnen groeien. Extra omzet gaat - ook nu al - voornamelijk naar het voetbalbudget. “Want daar liggen onze kansen. Daarom investeren we ook veel in de jeugdopleiding. Daar kunnen wij sportief groeien, maar ook financieel als een speler wordt verkocht een andere club.”

Goetzee wijst naar concurrenten als Excelsior en Heracles. “Die hebben meer spelersbudget, al komt dat ook door keuzes. Excelsior heeft minder spelers in de eerste selectie, Heracles heeft geen jeugdopleiding. Daardoor is er per speler meer beschikbaar. Wij kiezen bewust voor een brede selectie met jonge spelers om deze te kunnen opleiden.”

Korte termijn: extra plaatsen

Wel aannemelijk voor de korte termijn: uitbreiding van de tribunes met tijdelijke zitplaatsen. “Dat zou dit seizoen nog kunnen, voor maximaal 900 plaatsen. Daarvan zijn we nu aan het bekijken wat kan met vluchtwegen en met de zichtlijnen van de andere supporters.”

De extra plaatsen komen er sowieso niet bij de eerste wedstrijden. “We willen ook zeker weten dat ze gevuld zijn, je wilt geen lege plaatsen in het stadion. De mensen op de wachtlijst wilden vooral een kaart voor de B-Side of Vak G, maar willen zij ook op een andere plaats?”