Het Nederlandse team boven 70 in Barcelona.
Het Nederlandse team boven 70 in Barcelona. Foto: Frans Vinju

Blog: WK start vol vuurwerk voor Bredase oranjemannen

Door: Wijnand Nijs Sport

REDA - Vier Bredase hockeyers en een Bredase teammanager zijn in Barcelona voor het WK Hockey voor zeventigplussers. Voor BredaVandaag houden ze een blog bij. Vandaag: aflevering 2. De eerste zeges en gefrustreerde Belgen.

Na twee dagen acclimatiseren in Barcelona breekt vrijdag dan eindelijk de eerste wedstrijddag aan. Vanaf de ochtend is er al een merkbare spanning. In de groepsapp wordt net iets te vaak naar de bekende weg gevraagd.

Rond één uur is er een afspraak met de toernooileiding om sportlunches te kunnen regelen. Er wordt besloten om toch op het complex te blijven en bij verschillende wedstrijden te kijken. Op zo'n toernooi kom je veel oude bekenden tegen (met natuurlijk de nadruk op oud :-D). Rond drie uur komen ook de eerste spelers naar terrein. Vanaf half vier gaat de knop om en is de focus op de wedstrijd.


Mooie ambiance

In een bijzonder mooie ambiance wordt de voorbespreking gehouden. De spanning stijgt met de minuut. Ruim op tijd staan we bij het veld, maar vanwege de enorme hoeveelheid wedstrijden die op een dag worden afgewerkt is de inspeeltijd erg kort. Uiteindelijk om 17.45 uur is het zover en wordt gefloten voor het begin van ons eerste optreden op dit WK voor Grand Masters.

Vanaf de eerste minuut is het duidelijk dat de tegenstander (België) eigenlijk niet wil hockeyen. Ze graven zich in het 23 m gebied in en hopen op een Nederlandse offday. Maar die hebben we niet. Ons spel is verzorgd en we drukken de Belgen steeds verder in de verdediging, maar hun keeper speelt echt een geweldige wedstrijd. Uit een soepele aanval breken we de ban en Rob Struik scoort onze eerste WK 2018 goal. Kort daarna scoort Peter Romeijn de 2-0. Vlak voor rust tekent Juul Verheem de 3-0 aan. Kort na rust scoort Jan van Campenhout de 4-0.

Geen enkele kans voor de Belgen
Snel is dan ook duidelijk dat de Belgen niet voor de sportiviteitsprijs gaan en enigszins gefrustreerd ze zoeken de grens van het toelaatbare op. We besluiten dat heel blijven belangrijker is dan een monsterscore en we gaan tactisch wisselen.  Uiteindelijk blijft het 4-0 en de Belgen hebben geen enkele kans gehad. We krijgen complimenten van vriend en vijand en gaan richting douches. In de vooravond zon genieten van een drankje op het mooie complex en we maken ons op voor het diner. De vriendelijke bediening, de mooie ambiance, het uitzicht op het Poloveld en het uitstekend eten maken de avond, ondanks de scheiding der seksen, geslaagd.

Zaterdag is onze tweede wedstrijd tegen Wales. Maar zaterdag is ook de dag van het feest van San Juan oftewel het midzomernachtfeest, een oud en traditioneel feest in veel Europese landen. In Spanje is het traditie om de zomer te verwelkomen met vele kampvuren en door knallende rotjes te gooien. Dus we gaan eens kijken of er voor ons ook wat te vieren valt.

Ook Wales gaat er aan
Deze keer spelen we niet op Real Club de Polo, maar bij de plaatselijke hockeyclub in Castelldelfels vlak bij de Olympische roeibaan uit 1992. Blauwe velden zijn heel even in geweest en hier ligt er nog één en hij ligt er goed bij. Iedereen moet op eigen gelegenheid ernaartoe en er wordt flink gecarpoold, geelectrofietst en geov-t. 

Een korte duidelijke voorbespreking, goede voorbereiding en we zijn er klaar voor. Wales opent scherp, maar hadden na 3 minuten hun kruit al verschoten. Wij werden steeds sterker en al snel opent Frank Verweijen de score, gevolgd door Pepi Hanusch (3x) en weer Frank Verweijen (sb). Na een paar drankjes achter de tribune en de dames heerlijke sangria kunnen we ons op maken voor San Juan.