Afbeelding
Videostill Youtube

Laatste oordeel justitie: Teksten rapper Ismo toch beledigend

Door: Guus Arnouts Politie

BREDA - Rapper Ismo blijft veroordeeld voor zijn beledigende teksten over homoseksuelen en joden, dat maakt de Hoge Raad dinsdag bekend. De rapper ging in cassatie voor de eerdere veroordeling tot een geldboete van 1500. 

Vier jaar geleden verscheen het bewuste nummer 'Eenmans' op Youtube. Ismo schuwt in het lied de zinnen "Flikkers geef ik geen hand" en "Ik haat die fucking joden nog meer dan nazi's" niet. Deze specifieke zinnen leidden uiteindelijk tot verschillende aangiftes wegens belediging en discriminatie, laat de Hoge Raad weten.

Vrijgesproken
Aanvankelijk werd Ismo vrijgesproken door de rechtbank, de teksten zouden onder 'artistieke expressie' vallen en daardoor ook als vrijheid van meningsuiting gezien kunnen worden. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep, waarna wel een veroordeling volgde. Het leverde de rapper een geldboete van 1500 euro op. Ook de Hoge Raad, ingeschakeld na cassatie, zag in de woorden van Ismo weinig positiefs.

Hoewel de Hoge Raad snapt dat rappers grover in de mond zijn, heeft de rapper in dit geval zijn artistieke vrijheid misbruikt. En dus blijft de veroordeling, de geldboete, staan.