NAC-directeur Justin Goetzee en wethouder Paul de Beer op het dak van NAC bij de zonnepanelen.
NAC-directeur Justin Goetzee en wethouder Paul de Beer op het dak van NAC bij de zonnepanelen. Foto: gemeente Breda

NAC speelt komend seizoen energieneutraal

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Met beide een zonnepaneel in de hand aanschouwden wethouder Paul de Beer en NAC-directeur Justin Goetzee dinsdagochtend het nu nog lege dak van het Rat Verlegh Stadion. Daarmee gaven ze het startsein voor de plaatsing van 1944 zonnepanelen op het dak van NAC.

“Het Rat Verlegh stadion wordt met deze panelen een netto energieleverancier”, aldus wethouder Paul de Beer in een persbericht van de gemeente. “Dat is top en levert een enorme energiebesparing op.”

Deze opgewekte stroom gaat onder meer gebruikt worden voor het voeden van nieuwe laadpalen van de provincie. Ook onderzoekt de gemeente welke mogelijkheden er zijn om in de buurt van het stadion de stroom te leveren aan andere gebruikers, bijvoorbeeld op het bedrijventerrein. Eind september moet de klus geklaard zijn.

Het duurzaam maken van het stadion is onderdeel van de totale verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Met de zonnepanelen en de al eerder aangebrachte LED-veldverlichting geven Gemeente Breda, de eigenaar van het stadion, en NAC Breda invulling aan de ambities van Breda om een CO2-neutrale stad te worden.

De gemeente pakt de komende jaren alle gebouwen aan waarvan ze eigenaar is. Deze maatregelen besparen in totaal gemiddeld ongeveer 40 procent energie, aldus de gemeente. De gebouwen krijgen na de aanpak bijna allemaal het energielabel A. Het stadion vormt hier het schoolvoorbeeld in doordat het volledig energieneutraal wordt.

NAC-directeur Justin Goetzee en wethouder Paul de Beer op het dak van NAC bij de zonnepanelen.