Losliggende tegels  aan de Allerheiligenweg, juli 2017.
Losliggende tegels aan de Allerheiligenweg, juli 2017. Foto: Perry Roovers/SQ Vision

Stijging meldingen losliggende tegels bij gemeente: 'We staan paraat'

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - Kuilen in de stoep en onverklaarbare gaten in het fietspad: Het levert gevaarlijke situaties op. De gemeente Breda onderkent de plaveiselproblemen en merkt een stijging van het aantal meldingen. Een speciaal team van stratenmakers staat paraat voor noodreparaties.

Volgens de gemeente hebben de kuilen en gaten in fietspaden en stoppen alles te maken met de tropische temperaturen. Door het droge weer gaan boomwortels op zoek naar vocht. "En dat doen ze veelal onder de bestrating. Tegels komen dan losser te liggen, waardoor ze gevoeliger zijn voor draaien en 'wringend' verkeer." Het aantal meldingen stijgt. "Dit komt deels door de droogte maar ook doordat er op verschillende manieren een melding wordt gedaan, zowel offline als online. Hierdoor is het melden van onveilige situaties een stuk gemakkelijker geworden voor de bewoners." Specifieke cijfers over aantallen spoedreparaties heeft de gemeente Breda niet.

Stratenmakersteam
Om de de paden veilig te houden heeft de gemeente een speciaal team stratenmakers paraat staan. Tijdens deze aanhoudende droogte heerst er dan ook een speciaal protocol. De stratenmakers kunnen waar nodig direct naar de situatie gestuurd worden, zoals maandag ook het geval was bij de Konijnenberg. "Verdere maatregelen zijn het geven van voldoende groeiruimte aan bomen, zodat er geen 'conflict' ontstaan met de omliggende bestrating", laat de gemeente weten. "Het is helaas nooit helemaal te vermijden dat bestrating los komt te liggen."

Reacties van lezers
Het ongeval maandag zorgde in ieder geval voor flink wat reacties op de Facebookpagina van BredaVandaag: