Afbeelding

Hebben we wel genoeg dranghekken voor al die toeristen?

Door: Babs Verstrepen Column

De website visitbrabant.com is in de lucht en zal hordes toeristen naar Breda lokken! Alleen, welke gek heeft die foto's uitgezocht?

De haven. Volgens de website is het goed toeven op het water of op een van de terrassen. Daar is geen woord van gelogen! Dus wanneer je de haven aan wilt prijzen dan zoek je als fotograaf een goede plek, je schroeft juiste lens op je camera en de rest gaat vanzelf. Vooral 's avonds. Op de voorgrond zet je een paar zongebruinde babyboomers die op het achterdek van hun plezierjacht wijn zitten te slobberen uit picardie glaasjes, terwijl ze tevreden uitkijken over de volle terrasjes. De fraai uitgelichte gevels en de lampjes in de bomen doen de rest. Et voilà. Het toonbeeld van bourgondische gastvrijheid. Welkom in Breda!

Maar nee, visitbrabant.com vond een betere foto. Eén van een paar lullige bootjes die onder een naargeestig, met graffiti bespoten, spoorbrug liggen te dobberen. De zonsondergang is mooi, maar denk je nou echt dat die zongebruinde babyboomers opgewonden raken van het idee om elke ochtend om zes uur uit hun remslaap geknarst te worden door de eerste intercity naar Rotterdam?

Okee, denkfoutje. Ik scroll nog even verder. Veel erger dan dit kan het niet worden. Totdat mijn blik valt op 'do as the locals do': beklim de toren van de Grote Kerk. Huh? Alsof wij elke zaterdagmiddag met onze Zara-tassen vol impulsaankopen die trappen opklauteren. Maar goed, we hebben daar toevallig een vrij fotogeniek torentje staan dus een mooi plaatje mag geen probleem zijn. En inderdaad, het begeleidende fotootje maakt een hoop goed. Tenminste wanneer je genoeg fantasie hebt om in het grauwe plaatje de stenen wenteltrap te herkennen. Niet te geloven. Elk jaar worden er miljoenen mooie plaatjes geschoten van die toren in zijn volle glorie maar visitbrabant.com kiest voor een soort slakkenhuis waar je spontaan een claustrofobische aanval van krijgt. Dapper visitbrabant.com.

Gelukkig heeft de website ook nog een paar fijne logeer suggesties. Heel handig voor wanneer je als toerist gebruik wil maken van onze bourgondische gastvrijheid. Jammer dat je dan wel de hele avond aan de Spa rood moet want visitbrabant.com stuurt je naar een camping in Bergen op Zoom of een hotel in Ossendrecht. Oh wacht, er is ook een hotel in Breda. Taadaaah, wij van visitbrabant.com raden u aan om te overnachten in hotel Campanile. Sfeervol gelegen aan de A27 tussen een bedrijf dat is gespecialiseerd in materialen voor de glastuinbouw en een software ontwikkelaar voor online sportgames.

Ik hoop dat we genoeg dranghekken hebben om alle toeristen in goede banen te leiden.

Babs Verstrepen