Afbeelding
Foto: Guus Arnouts

De stad verandert: 'Als het Havengebied maar geen gated community wordt'

Door: Guus Arnouts Rubriek

BREDA - Breda verandert. Soms zie je het pas als iemand je erop wijst, soms is het meteen duidelijk wanneer je naar de bouwputten kijkt. Een zomerserie over de veranderende stad. We trappen af in de Belcrum, bij het Havenkwartier om precies te zijn.

Als onderdeel aan de Belcrum zijn het Havenkwartier en het Haveneiland altijd een dynamisch gebied van Breda geweest. Met de nieuwe ontwikkelingen en plannen voor de deur ondergaat dit gebied een flinke metamorphose. “De nieuwe wijk Havenkwartier aan de rand van de Belcrum wordt geen verlengstuk van die wijk, maar ‘een wijk met een geheel eigen karakter’”, liet wethouder Alfred Arbouw begin dit jaar weten.

Het nieuwe Ginneken
Voor José en Theo Kock voelt het bijzonder om weer in het Havengebied terug te zijn. Beiden hebben ze ruim dertig jaar in de wijkraad van de Belcrum vertegenwoordigd. “Wij hebben de Belcrum echt van niets naar iets zien gaan”, vertelt José terwijl ze uitkijken over het water. Aan de overkant staan de oude fabrieksloodsen. “Ja. Het wordt lastig om daar nog iets van te maken”, merkt Theo op. Hoe zien zien de twee de toekomst van de Belcrum? “Over tien of twintig jaar? Oh dan zijn de Belcrum en het Havenkwartier peperdure wijken geworden. Het nieuwe Ginneken!”, lacht hij. “Het is hier straks een gewilde plek. Heel dichtbij het centrum en toch de ruimte en het groen om je heen.”

Gated community
De tocht gaat een stukje over het STEK-terrein naar Belcrum Beach, waar de ochtendrust overheerst. “Goh, onvoorstelbaar eigenlijk he. Het is een mooi stukje geworden”, aldus José. “Lopen we gewoon over het terrein waar vroeger de treinwagons heen en weer reden om de schepen te lossen.” Als het maar geen gated community wordt, merkt ze daarbij op. “Ik zie het nog wel gebeuren met die grote villa’s daar aan het water. Bootje erbij. Tja, dan wil je natuurlijk geen vreemden over de vloer.” Theo: “Dit stukje Breda, het Havengebied en de Belcrum, is aan het verjongen en dat is alleen maar goed. De wijk en de haven fleuren helemaal op, zeker ook met zo'n Belcrum Beach of de skatehal.”

Verhuizen
Is het wel zeker dat deze bedrijven daar blijven, nu bekend is dat het gebied op de schop gaat? Nemijtek Vrieshuizen beslaat ongeveer één derde van het gebied waarin het nieuwe Havenkwartier is beoogd, verhuisplannen heeft het bedrijf nog niet. “We blijven hier voorlopig nog even zitten”, laat een woordvoerder weten. “Uit de gesprekken die we met de gemeente Breda hebben, is nog niets bijzonders naar voren gekomen.” Belcrum Beach blijft tot 2023 op de plek waar het nu is: “Wat er daarna gaat gebeuren met het gebied is voor ons nog niet duidelijk. Of we vinden een plek in de herontwikkeling van het gebied of we wijken uit. Dat wordt de komende jaren pas duidelijker”, laat Frank Zijlmans namens het stadsstrand weten. Ook van Brouwerij Frontaal is bekend dat zij op korte termijn het Haveneiland verlaten en vertrekken naar De Faam.

Ruim de tijd
Voor de ontwikkeling van het Havenkwartier neemt de gemeente Breda ruim de tijd. Rond 2023 moet het plan zijn afgerond. Als onderdeel van de herontwikkeling ‘ViaBreda’ zijn dan de laatste open plekken in de Belcrum rond de spoorlijn grotendeels ingevuld, herbestemd of bebouwd. “De voltooiing van de nieuwe Belcrum maken we van een afstandje mee”, merkt Theo wat droogjes op. “We zijn afgelopen jaar naar Teteringen verhuisd, ons huis werd te groot. We blijven de ontwikkelingen in de Belcrum zeker volgen, ons oude thuis.”




 

Afbeelding
De beoogde nieuwbouwplannen rondom het Haveneiland en Havenkwartier
Afbeelding