Afbeelding
Foto: Hinke Rutten / Archief BredaVandaag

Kinderboerderij Parkhoeve op goede weg; ‘Maar vrijwilligerstekort blijft’

Door: Guus Arnouts Politiek

BREDA - Een onterecht geweigerde gemeentesubsidie leidde het afgelopen jaar tot nogal wat commotie rond kinderboerderij Parkhoeve. De financiële toekomst zag er tijdelijk somber uit, maar uiteindelijk bleek het toch goed te komen. Hoe gaat het nu met de kinderboerderij na deze woelige periode?

Met de kinderboerderij zelf gaat het fantastisch laat bestuurslid Diana Roos weten. “De aandacht voor onze problemen heeft tot mooie initiatieven geleid. Dankzij de samenwerking met de gemeente en de bijbehorende wijkdeal hebben we écht nieuwe impulsen gekregen waarmee we kunnen doorgaan.” Er zijn deze zomer zelfs extra bomen geplant om meer schaduw bij de speelvelden te creëren. “We kregen veel steun en warme reacties van wijkbewoners. Dit toonde aan hoe belangrijk deze plek voor hen en de wijk is.”

Ontwikkelen
Toch kleven er nog een aantal voorwaarden en uitdagingen aan die deal. “Zo moeten we meer inzetten op duurzaamheid, klimaatadaptatie en moeten onze educatieve doeleinden scherper worden gesteld”, vertelt Roos. Daar heeft Parkhoeve het volgens haar lastig mee. “Gelukkige worden we daarin ondersteund door Boerderij Wolfslaar, die zijn daarin al een stukje verder.”

Aandacht
Toch is niet alles even rooskleurig. “We hebben een groot vrijwilligerstekort. Ik sta nu soms ook bardiensten te draaien. Dat is niet helemaal de bedoeling, het is geen taak voor het bestuur. Het blijft dan ook écht lastig om vrijwilligers te vinden voor met name de operationele taken.”

Toekomst
In de toekomst wil de kinderboerderij meer inzetten op een milieuvriendelijke recreatie en omgeving. “Onder andere een van de eisen van de deal, maar het is ook iets wat de bezoekers graag willen. Dieren in vaste hokken is niet meer van deze tijd, ze moeten in alle ruimte en vrijheid toegankelijk worden voor de bezoeker”, legt Roos uit. Parkhoeve zal bovendien altijd gratis toegankelijk blijven laat ze weten, die afspraak heeft het bestuur destijds met de gemeente Breda. “We verlangen wel van de bezoekers dat ze daarom geen eigen eten of drinken meenemen, omdat ze bij onze horecagelegenheid terecht kunnen.”

Wat voorafging
De eerdere overeenkomst tussen Parkhoeve en de gemeente Breda in maart volgde op het besluit van de rechter dat de gemeente onterecht de aanvullende subsidie van Parkhoeve had geweigerd. Door het niet toekennen van de subsidie ontstond enige onrust bij bezoekers en bestuur, dat zelfs de toekomst van de kinderboerderij onzeker zag worden. De gemeenteraad trok dat op zijn fatsoen. Daarop werd besloten in een motie in het najaar van 2017 dat de wethouder Paul de Beer zorg zou dragen voor het voortbestaan. Hierdoor werd het voortbestaan verzekerd.