Marius in de plukroute.
Marius in de plukroute. "Jong en oud kan hier in het najaar al wandelend een appel of een peer plukken." Foto: Guus Arnouts

De stad verandert: 'Maar Princenhage zal altijd het dorp in Breda blijven'

Door: Guus Arnouts Rubriek

BREDA - Breda verandert. Soms zie je het pas als iemand je erop wijst, soms is het meteen duidelijk wanneer je naar de bouwputten kijkt. Een zomerserie over de veranderende stad. Deze keer in ‘het dorp in de stad’: Princenhage.

Zelfstandigheid siert Princenhage. Toch is het dorp al sinds 1942 onderdeel van de gemeente Breda, een aardige poos. Volgens Marius van Dongen, onder andere verbonden aan de dorpsraad, is dat echter niet van belang. “Princenhage blijft een hechte gemeenschap, met een rijk verenigingsleven en betrokken inwoners. De mensen hier blijven zeggen: ‘We gaan naar de stad’, als ze naar Breda gaan”, lacht hij terwijl we op een bankje aan de Haagsemarkt zitten. 

Vernieuwing
Maar stilgezeten wordt er in Princenhage allerminst. “Samen met de bewoners leggen we hier toch een nieuwe basis voor de toekomst.” Leegloop dorpen? Daar kun je Princenhage volgens Marius niet echt bij rekenen. “Nee, verspreid over twee basisscholen zien we echt een grote aanwas van kinderen. En dat is alleen maar goed.” Daarnaast maakt de samenwerking tussen de verenigingen en het platform Princenhage Begroot, opgezet door de gemeente Breda, het mogelijk om nieuwe projecten te realiseren.

Projecten
Zo’n project is bijvoorbeeld de ‘plukroute’ een soort tuintje langs een wandelpad waar jong en oud doorheen kan wandelen, aan weerszijden staan fruitbomen. “Een mooi initiatief, straks in het najaar kun je hier gewoon een appeltje of peer komen plukken”, vertelt Marius. Maar er staat meer op stapel. De beplanting en bestrating achter multifunctioneel centrum De Dobbelsteen worden komende tijd aangepakt. Marius: “De Dobbelsteen is trouwens ook zo’n project waarbij het de gemeenschap deels op eigen kracht een oud pand nieuw leven ingeblazen heeft.”

Bouwen
Toch is volgens Marius Princenhage groter dan je zou verwachten. “Vergis je niet, ‘t Aogje was vroeger misschien zelfs wel groter dan Breda.” Gelegen tussen de tuinderijen kreeg Princenhage met de nodige veranderingen te maken. “We kregen sowieso al wat voor de kiezen met de aanleg van de A16 in de jaren tachtig en later ook nog de HSL-lijn. Hierdoor moesten veel tuinders verdwijnen. Dat was vrij heftig en leidde tot veel verzet”, legt hij uit. “Daarmee veranderde dat het dorpse karakter wel een beetje. Eerst kon ik nog gewoon bij de kassen van de overburen tomaten gaan halen.”

Toekomst
Delen die inmiddels bij het 'nieuwe Princenhage' horen, zijn het Rithmeesterpark, het nieuwe bedrijventerrein naast de snelweg en de nieuwbouw achter de geluidswallen bij de Princenhagelaan. “Daar heb je hier en daar nog volkstuintjes. Nou zo ongeveer zag het er twintig tot veertig jaar geleden ook nog uit”, aldus Marius. Volgens hem zal er in de toekomst niet bijster veel veranderen voor het dorp.

Stepjes
“Je ziet dat jongeren die gaan studeren toch weer terugkeren naar Princenhage. Zeker bij mij in de wijk maakt oud plaats voor jong: er denderen weer kinderen met stepjes over de stoep.” Zo gaat dat volgens hem ook met het verenigingsleven. Waar de ene club ontstaat, verdwijnt een ander. "Die veranderingen horen er nu eenmal. Maar hoe je het ook wendt of keert en wat er ook zal veranderen: Princenhage zal altijd het dorp in Breda blijven.”