Op weg naar een hittegolf.
Op weg naar een hittegolf. Foto: Nico Koevoets

Hittegolf

Door: Nico Koevoets Weer

Weersverwachting voor dinsdag 24 juli 2018 

Algemene luchtdrukverdeling
Boven Scandinaviƫ en het vasteland van Europa ligt een uitgestrekt vlak lagedrukgebied. In dit gebied is weinig luchtstroming en kan de lucht flink opwarmen.

Weersverwachting voor dinsdag 24 juli
Het is warm en het blijft warm. Dusdanig, dat we deze week op weg zijn naar een hittegolf. Een hittegolf is een aaneengesloten periode van minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25 graden of hoger) waarvan minimaal 3 dagen tropische dagen zijn (maximumtemperatuur 30 graden of meer). Het wordt vandaag opnieuw zonnig en droog. Er drijven hooguit wat onschuldige stapelwolken in de loop van de dag voorbij. Er is weinig of geen wind, hooguit een zwakke zuidelijke wind van 1of 2 Beaufort. Het wordt vrijwel overal tropisch warm met 30 graden in het westen van de regio tot een ruime 32 graden in het oosten van de regio.

Het weer voor de volgende dagen
De komende dagen wordt het geleidelijk nog wat warmer. Woensdag opnieuw zonnig, droog en zeer warm. Maximumtemperaturen van 32 tot 34 graden bij een zwakke zuidelijke wind. Donderdag weinig verandering, met dat verschil dat de wind zwak uit het oosten zal waaien en het kwik oploopt naar ca 35 graden. Vrijdag opnieuw zeer warm met zon, maar in de loop van de dag komen er meer wolken. Tegen of in de avond kan dan een lokale onweersbui vallen. Ook zaterdag nog is er de kans op een lokale onweersbui. Het wordt dan tijdelijk minder warm.

Zo was het weer gisteren
Maximumtemperatuur    30,8 graden
Minimumtemperatuur    17,8 graden 
Neerslag                        droog

Weersverwachting opgesteld dinsdag 24 juli 2018 om 07:00 uur