Artist impressie vernieuwde Heksenwiel 2018
Artist impressie vernieuwde Heksenwiel 2018 Foto: Kokon architecten en stedenbouw
Dossier heksenwiel

Vertrek Kastino uit Heksenwiel wekt verbazing en verontwaardiging op

Door: Guus Arnouts Economie

BREDA - De vragen vanuit de SP aan het college van B&W maandagmiddag maakten nogal wat reacties los onder volgers en lezers op onze website. Veelal het vertrek van kaas- en notenboer Kastino zorgde voor teleurgestelde reacties.

“DELA Vastgoed ziet in winkelcentrum Heksenwiel een positieve toekomst”, reageert DELA Vastgoed op de ontwikkelingen. “Het winkelcentrum wordt daarvoor momenteel verbouwd voor 2,3 miljoen euro. In het eerste kwartaal van 2019 komen daar de investeringen van de gemeente in de openbare ruimte nog bij.”

Spijtig
DELA ziet voor Heksenwiel de functie van een winkelcentrum voor de dagelijkse boodschappen aangevuld met winkels uit de foodbranche. “Vanuit die gedachte paste daar Kastino ook prima in en we vinden het daarom erg spijtig dat de ondernemer heeft besloten Heksenwiel te verlaten”, laat de woordvoerder weten. “Ondanks gesprekken, zijn we er met deze ondernemer niet uitgekomen. Wij vinden het verder niet chique om de persoonlijke gesprekken met deze ondernemer via de media verder te analyseren of te vervolgen.”

Kastino
Voor Marco Mourits die sinds 1994 met Kastino gevestigd is in de Heksenwiel, is het vertrek het gevolg van meerdere factoren. "Onder andere de hoge huurprijzen, collega's in de ziektewet en uiteindelijk maakte ik weken van zeventig uur per week. Dat houd je niet vol." Als ondernemer en oud-voorzitter van het winkelcentrum zag hij het aantal winkels echter wel in een rap tempo achteruit gaan. "Tot zes jaar geleden hadden we nog echt een volwaardig winkelcentrum, maar toen volgde er een grote leegloop." Als je het Mourits vraagt zijn juist de kleine speciaalzaken belangrijk voor een winkelcentrum als Heksenwiel. "De band tussen lokale, kleine ondernemers en klanten is groot, bovendien verkopen zij vaak niet de standaard producten die ook in de supermarkt te koop zijn. Dat maakt het winkelen voor de klant leuker"

Afscheid
Het afscheid valt hem wel wat zwaar. "Morgen zijn we voor het laatst geopend", vertelt hij. "Dan sluiten we de deuren en begin ik een nieuwe zaak, ook gespecialiseerd in kaas en noten maar dan wat meer op de horeca gericht. Een nieuwe start, maar daar ben ik inmiddels aan toe." Met zijn vertrek heerst er de nodige onrust in het winkelcentrum. Of hij ondernemers met zich meeneemt? "Nee, maar ik spreek dan ook niet namens hen. Ik merk dat er onrust heerst, maar deze beslissing heb ik echt zelf gemaakt." 

Reacties
Onder het bericht op onze Facebookpagina werd voornamelijk teleurgesteld gereageerd op het vertrek van Kastino. Wat volgde in de reacties is deels verbazing, verontwaardiging en toch ook een afscheid aan Kastino: