Afbeelding
Foto: WikiCommons

IJsjes en water voor eenzame Bredase ouderen

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - In een samenwerking tussen het Nationaal Ouderenfonds en Albert Heijn, bezoeken supermarktmedewerkers meerdere verzorgingstehuizen in Breda aankomende vrijdag om gratis ijs en water uit te delen. "Juist met de hitte is het belangrijk om extra aandacht aan eenzame ouderen te geven", laat Tamara Bok namens het Ouderenfonds weten.

Vanaf 10:00 uur gaan verschillende groepjes medewerkers op pad om ijs en water uit te delen in verzorgingstehuizen. "En dat is nodig. Vooral eenzame ouderen zijn in de zomermaanden een kwetsbare groep", laat Bok weten. Het Ouderenfonds hoopt daarmee twee vliegen in één klap te slaan. "Omdat mantelzorgers of familie nu op vakantie zijn, zien ze soms een maand lang helemaal niemand." Ook hebben ouderen volgens haar een kleinere dorstprikkel waardoor ze minder snel dorst hebben. In Nederland kampen er volgens Bok ruim 1,4 miljoen senioren met eenzaamheid, van wie 200.000 ouderen die slechts één keer per maand sociaal contact hebben.

In totaal doen er bijna 20 verzorgingstehuizen of instellingen mee aan de actie. "Het is dus heel goed mogelijk dat je rond 10:00 vrijdagochtend een bakfiets vol ijs tegenkomt in Breda", lacht Bok. 

Zelf weten
"Maar misschien belangrijker zijn de sociale contacten die de ouderen opdoen. Als ze een supermarktmedewerker eens ontmoeten, zoals vrijdag, dan vormt dat meteen een herkenbaar gezicht als hij of zij naar buiten gaan voor boodschappen. Die sociale factor is erg belangrijk met dit soort acties." De ouderen willen en hoeven zeker niet betutteld te worden. "Zij weten heel goed wat ze wel en niet kunnen of willen, ze zijn erg bij de tijd. Met deze actie hopen we vooral om de vakkenvuller of het kassameisje met een oudere in contact te laten komen. Beide groepen kunnen leren van elkaar."