De foto die de redactie gisteren ontving.
De foto die de redactie gisteren ontving. Foto: Nicole Klaassen

Blauwalgen aangetroffen in water bij Tramsingel

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - In het water langs de Tramsingel is blauwalg aangetroffen. "Het gaat niet om schrikbarende waardes, maar we vragen de gemeente wel om waarschuwingsborden te plaatsen", laat een woordvoerder van Waterschap Brabantse Delta weten. 

Gisteren werden de blauwalgen voor het eerst gezien door een toevallige passant die een foto maakte. “Een medewerker van Onderhoud Rayon Zuid heeft gisteren de foto bekeken en dacht dat het blauwalg is. Vandaag is er gemeten”, laat de woordvoerder weten. "En inderdaad, het blijkt om blauwalgen te gaan."

Blauwalgen ontstaan in stilstaand water tijdens hoge temperaturen. Dat water is rijk aan voedingsstoffen, waardoor de algen sneller groeien.  

Gevaarlijk
Hoewel het nemen van een duik in de singels niet de meest favoriete zwemlocatie is (het is ook verboden), is het volgens het Waterschap wel belangrijk om een melding te maken. “Contact met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen, kan dit maag- en darmklachten veroorzaken”, aldus het Waterschap. “Vooral kinderen zijn vatbaar voor irritaties omdat zij nogal eens water binnenkrijgen tijdens het zwemmen.” Ook is het niet slim om je honden in water met blauwalgen te laten zwemmen.

Meerdere plekken
Op meerdere plekken in Breda is de afgelopen tijd blauwalg gesignaleerd door de aanhoudende hitte. Onder andere bij de vijver bij de rotonde Maasdijk ter hoogte van de Cornelis Joosstraat, Tussen de Dijken (kinderboerderij Hoge Vucht), in het water bij de Terheijdenseweg bij Moerlaken en tussen de Doornboslaan en Antwerpenstraat.

Via deze website kun je zien of er ook in water bij jou in de buurt blauwalg is gevonden. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding