Afbeelding
Foto: Guus Arnouts

Medewerkers gemeentedienst verrichten goede daad tijdens 'teamuitje'

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - Warm mag het dan wel wezen, dat weerhield de dertig personeelsleden van het team Reiniging, Wagenpark en machinebeheer en Magazijnen (RWM) er in ieder geval niet van om vandaag hun teamuitje te plannen. Met een speciale inslag: want de start van het programma begon met maatschappelijk werk bij Koninklijke Visio De Blauwe Kamer.


De ruim dertig medewerkers gaan in kleine groepjes verspreid op pad. “Het is een keer wat anders”, wordt er hier en daar gemompeld, maar de stemming is opgewekt. Volgens teamleider RWM, Jacco de Rijke, is het vooral een mooi gebaar. “Minimaal één activiteit in ons uitje moet maatschappelijk werk zijn, vrijwilligerswerk dus. Dat verlangen wij ook van bedrijven waar wij mee samenwerken.”

Handjes uit de mouwen
En daar gaan de mannen van de gemeente dan, met nieuwe houten paaltjes voor de paardenwei, verf en kwasten om een afdakje te schilderen. Elders op het terrein zijn mannen met bladblazers en veegwagens in de weer. De cliënten blijven vandaag veelal binnen, vertelt activiteiten coördinator Saskia Kievith tijdens een korte briefing namens de zorginstelling. “Het is echt te warm voor ze. Maar mochten ze naar buiten komen en mee willen rijden op de veegwagen: Laat ze dat vooral doen, dat vinden ze geweldig.” Bij de Blauwe Kamer wonen mensen met een visuele, lichamelijk en verstandelijke beperking.

Hitte
De gemeentemannen staan binnen de kortste keer met het zweet op het voorhoofd. Het plezier van 'een dagje uit zijn' overstijgt bij de mannen en dat voor de goede zaak. Grappen en grollen vliegen over en weer terwijl een groepje de houten paaltjes in de grond slaat. In de veegwagen maken twee collega’s nader kennis. “Zo’n dag als vandaag vormt voor ons onderling ook een mooie gelegenheid om de mensen te ontmoeten met wie de dag in dag uit in touw zijn”, lacht de een en start de veegwagen.

“Aangezien de Blauwe Kamer zelf niet toekomt aan het oppakken van deze klussen, zijn wij ontzettend blij met de hulp van deze groep mannen. Hiermee worden de straten en stoepen bij de Blauwe Kamer ook nog eens goed aangepakt, wat noodzakelijk is voor de veiligheid”, aldus Kievith.

Organisatie
De dertig medewerkers krijgen na hun klusjes een uitgebreide en vrij bijzondere lunch. Een zogenoemde ‘Blinde lunch’, wat betekent dat ze in het pikdonker en op de tast moeten eten. Zo ervaren zij hoe het is om met een visuele beperking te hebben. Na de klusjes bij de Blauwe Kamer staan er nog wat andere 'ontspannende' activiteiten op het programma. De Stichting Betrokken Ondernemers organiseert en is initiatiefnemer van deze dag. Deze organisatie brengt bedrijven, maatschappelijke organisaties en gemeentes in concrete projecten met maatschappelijk belang bij elkaar.


 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding