Wethouder Adank met de gelukkige winnaars
Wethouder Adank met de gelukkige winnaars Foto: Guus Arnouts

Winnaars 076 Verkeersonderzoek bekend: 'Nu maar hopen dat ze de alternatieve routes blijven rijden'

Door: Guus Arnouts Politiek

BREDA - Vanochtend reikte wethouder Boaz Adank de reischeque van 2500 euro uit aan Jan Gordens en Karin Schniermanni voor hun deelname aan het 076 Verkeersonderzoek. Het duo kwam naar boven als winnaars nadat zij na drie enquêterondes uitgeloot werden. 

De cheque, mogelijk gemaak en uitgereikt in Reisbureau Relik & van Hooft, mogen Gordens en Schniermanni naar eigen believen uitgeven voor een reis. "Waarschijnlijk wordt het is in het zuiden van Europa, maar niet waarvoor we al te lang moeten vliegen. Kroatië, Italië of de Algarve in Portugal bijvoorbeeld." Ze hebben nog een jaar de tijd om de cheque te verzilveren.

Waarom deden ze mee aan het onderzoek? Jan: "Ik rijd vier keer per week over de Noordelijke Rondweg, we wonen ook in de buurt, en werden door de gemeente benaderd. Ik vind het belangrijk om actief mee te denken over de aanpak van verkeersknelpunten." De deelnemers konden vier alternatieve routes kiezen die ze zouden nemen. "Maar de meest logisch voor mij, die via de A59 gaat, zat er eigenlijk niet eens tussen", merkt Jan op als hij even later de cheque neerlegt. 

Onderzoek
Het onderzoek wordt gedaan om de capaciteit van de Noordelijke Rondweg te meten. "Vooral de kruising bij de Konijnenberg is een knelpunt", laat projectleider van het onderzoek Pierre van Veggel weten. "We onderzochten doelgericht welke wegen bewoners nemen en waarheen ze vooral rijden en probeerden aan de hand hiervan de verkeersgebruikers te sturen. Dat hebben we gedaan door enquêtes op te stellen. In drie rondes konden bewoners meedoen, de prijs van 2500 euro kon men pas winnen als je met alledrie de enquêtes meedeed." De resultaten liegen er volgens hem niet om. "Van de 750 deelnemers aan het onderzoek werd 950 keer per week de Noordelijke Rondweg vermeden. Eerst werden er 3600 ritten per weer spits over de Rondweg, tijdens het onderzoek daalde dat aantal. Uiteindelijk reden er nog maar 2700 voertuigen per week in de spits over de weg. Een vermindering van ruim 25 procent spitsritten." 

Belangrijk
Wethouder Adank bedankt de winnaars. "Het is belangrijk om te weten waar iedereen rijdt, want het gaat om mensen zoals u. Dankzij dit soort onderzoeken kunnen we doelgerichter en beter de verkeersknelpunten in en rondom Breda aanpakken." Of het onderzoek ook dezelfde resultaten opgeleverd zou hebben als er geen voorgebonden worst aanwezig was in de vorm van een reischeque. "Uhm, goede vraag", lacht Van Veggel. "Je hebt iets nodig om mensen te motiveren om deel te nemen natuurlijk. Toch hebben we veel inzicht gekregen in het verkeersgebruik. Nu maar hopen dat ze ook bewuster zijn geworden en zoveel mogelijk van de alternatieve routes gebruik maken, zodat het verkeer beter verspreid wordt." In het begin van volgend jaar komt er mogelijk een nieuw onderzoek: Nieuwe rondes, nieuwe prijzen.