De downburstbui die over Roosendaal trok.
De downburstbui die over Roosendaal trok. Foto: Wijnand Nijs

Droogte en hitte teisteren Breda en Brabant: record na record sneuvelt

Door: Nico Koevoets Weer

BREDA - Het zijn absurde tijden in meteoland. Weermensen zijn altijd op zoek naar nieuwe records. Maar ook voor hen wordt dit als gewone mensen ook te gortig. Gisteren werd een officiële hittegolf met terugwerkende kracht een feit.

Onder een hittegolf verstaan we een periode van minimaal vijf aaneengesloten zomerse dagen van 25 graden of hoger. Daarvan moeten er drie tropisch zijn met 30,0 graden of hoger en die drie tropische dagen hoeven niet aaneengesloten te zijn. De hittegolf begon op 15 juli en duurt vandaag reeds 13 dagen. Het zou weleens een recordlange hittegolf kunnen worden. Tot en met volgende week vrijdag blijven maxima van 25,0 graden en hoger mogelijk en dan zou het dag 20 van de hittegolf zijn. De langste hittegolf dateert uit de zomer van 1976 met 18 dagen.

Stadshittegolf
In sterk versteende gebieden zoals Breda heerst een grotere hitte en daar begon de hittegolf ook 2 dagen eerder. Gisteren, donderdag 26 juli 2018, werd de hoogste officiële temperatuur ooit gemeten in Brabant opgetekend: 37,6 graden in Gilze Rijen. In Breda werd het met stadseffect 39,6 graden! (In een versteende omgeving zoals de stad is het gemiddeld 3 tot 4 graden warmer als op het platteland). Het is ondoenlijk om alle nieuwe warmte- en droogterecords hier te noemen, zoveel zijn er gesneuveld. We noemen alleen de nu relevante records. De warmste nacht ooit in Brabant hebben we afgelopen nacht achter de rug. Zowel in het oosten als in het westen van de provincie was het ongewoon zwoel: Eindhoven had een minimumtemperatuur van 23,6 graden en niet frisser als 22,1 graden werd het in Gilze Rijen. Vanmiddag is het kersverse record van de hoogste temperatuur ooit gemeten in Brabant, tot vanmiddag 16:00 uur niet scherper gesteld: Gilze Rijen meldde 37,5 graden, 0,1 graad lager als donderdag.

Gortdroog
Een ander in het oog springend weerelement is de droogte. Die heeft voor Nederlandse begrippen ook recordvormen aangenomen. Sinds 2 juni viel er in Breda tot en met 9 juli geen druppel regen. Dat is de langste periode ooit zonder regen in Breda, maar liefst 37 dagen. Inmiddels zijn er in de tussentijd enkele lichte buitjes voorbij gekomen, maar het is nog steeds enorm droog in Breda. Vandaag is het 55 dagen waarop niet eens 1 mm regen viel. De teller staat sinds 2 juni op slechts 0,8 mm. Soms trokken er wel zware buien rakelings langs Breda zoals donderdagavond. In een groot gebied rondom Roosendaal sneuvelden veel bomen door downbursts (zware valwinden) van een onweersbui die bovendien korte tijd straten blank liet staan. Tevens viel er hagel in Roosendaal. Heel het voorjaar is Breda trouwens gespaard gebleven van zware buien.

Vanavond, komende nacht en zaterdagochtend is er opnieuw kans op (zware) onweersbuien. Het is opnieuw afwachten of Breda een verfrissende bui zal ontvangen. Om 15.30u zaten de eerste onweersbuien al boven Zeeuw-Vlaanderen. In Terneuzen regende het toen al.

Nico Koevoets