Afbeelding
Foto: Serge Mouthaan/BredaVandaag

Oude rechtbank: Binnenspeeltuin, museum of...

Door: Guus Arnouts Economie

BREDA - Een overdekt speelparadijs? Een hotel? Een feestzaal? Een museum voor moderne kunst? Of toch maar gewoon tegen de vlakte… Vraag is: Zo’n kolossaal gebouw als de oude Bredase rechtbank aan de Sluissingel, wat kun je daar eigenlijk mee?

Daar staat ‘ie dan. Nu de nieuwe rechtbank ruim twee maanden in gebruik is, steekt het oude gebouw maar wat somber af tegen de nieuwe grote broer. Tijd voor iets nieuws! Maar wat?

“Als ik een grote zak geld zou hebben, zou ik een deel ervan besteden aan een onderzoek naar wat Breda echt nodig heeft of wat er juist ontbreekt in de stad”, laat Tim van den Burg, voorzitter van Stichting BRAAK weten, onder meer verantwoordelijk voor het STEK-terrein. “Ik denk wel dat het sowieso een combinatie van wonen en werken zou moeten zijn.” En een plek voor freelancers of startups? “Daar heb je er al een aantal van in Breda. Het oude belastingkantoor, de Koepel en De Faam zijn al ingeruimd voor dit soort ondernemingen of bedrijfjes.”

Speeltuin, museum of woonruimte?
Maar als Van den Burg dan toch moet kiezen: “Dan toch een binnenspeeltuin voor volwassenen ofzo”, lacht hij. “Het gebouw nu is moeilijk groot en niet heel erg praktisch.” Een museum dan. “Nou, ik denk dat daar de rechtbank niet voor geschikt is”, laat oud-directeur van het Breda's Museum Jeroen Grosfeld weten. “Het ligt iets teveel uit de richting en bovendien heeft de stad net een nieuw museum.” Volgens hem moet een pand om er een museum in de beginnen vooral voldoen aan genoeg ruimte, toegankelijkheid en een voldoende klimaatregeling. “En het gebouw moet goed te beveiligen zijn”, aldus Grosfeld. Die optie kun je dus ook wegstrepen, al is het gerechtsgebouw natuurlijk een goed beveiligd bastion. Kunst kan er wellicht niet makkelijk in, maar zeker niet makkelijk uit.

Wonen in de bak
Dan blijft wonen in de rechtbank misschien nog een andere optie. Dat vond vormgever Stef Goedhart ook en hij maakte vorig jaar september alvast een conceptuele schets van hoe het wonen in het gebouw eruit zou moeten zien. In Photoshop ging hij toen aan de slag met een virtuele opknapbeurt. Hij voegde wat boompjes, gevelgroen en zonnepanelen toe en gaf het concept een naam: Sluis. “Het concept SLUIS kan een directe verbinding naar het toekomstige Seeligpark vormen”, stelde hij vorig jaar. “Door optimaal gebruik te maken van de laatste duurzame technieken binnen en buiten het gehele pand, geeft het de wijk Fellenoord een enorme facelift.”

Na de zomer
De gemeente Breda laat weten dat er nog niets bekend is omtrent plannen voor het oude gerechtsgebouw. “Aan het eind van de zomer gaan we daarover praten”, aldus een woordvoerder.

En wat vind jij dat er met de oude rechtbank kan, mag of moet gebeuren? Laat het ons weten!