Afbeelding
Foto: Perry Roovers / SQ Vision

Verbazing D66 over gebrek aan handhaving in buitengebied

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Hoe kan het dat gezegd wordt dat er te weinig geld is voor handhaving in het buitengebied? Dat vraagt D66 Breda aan het college. Fractievoorzitter Tim van het Hof trekt aan de bel naar aanleiding van publicaties van BredaVandaag.

Van het Hof wijst erop dat Breda de afgelopen jaren flink geïnvesteerd heeft in het buitengebied. “Tegelijkertijd hebben we ook geïnvesteerd in meer Toezicht en Handhaving in het buitengebied. In 2016 sloot de Gemeente Breda een overeenkomst van 5 jaar samen met Staatsbosbeheer”, geeft hij aan. “Zogenaamde groene BOA’s kunnen daardoor intensiever Toezicht houden en waar nodig eventueel ook de politie inschakelen.”

De fractievoorzitter is daarom ook verbaasd dat in een artikel over nachtelijke onrust in de Vierde Bergboezem door Staatsbosbeheer, gemeente en politie gesteld wordt dat ‘er vanuit de politiek geen geld is om in dit gebied te handhaven’. “Dit vinden wij gelet op het bovenstaande moeilijk te rijmen. Zeker ook omdat de afgelopen jaren structureel meer geld voor Toezicht en Handhaving is uitgetrokken. Daarbij zou ook meer prioriteit komen gelegd worden op de wijken, dorpen en het buitengebied en minder op het centrum.”

Volgens Van het Hof is de gebrekkige inzet van handhaving ook niet te rijmen met illegale dumpingen van de laatste tijd in het buitengebied en de aanhoudende droogte. Hij stelt dat hij zou verwachten dat met de capaciteitsuitbreiding er adequaat ingespeeld kan worden op deze signalen.

Van het college wil hij weten of er meer signalen van overlast bekend zijn en of het college zich kan vinden in de reactie dat ‘de politiek te weinig geld beschikbaar heeft gesteld voor Toezicht en Handhaving’ en hoe rijmt zij deze met de inspanningen van de afgelopen jaren? Ook wil hij weten of er binnen de huidige capaciteit alsnog ruimte is om adequaat te handhaven in het buitengebied.

Afbeelding
Afbeelding