SP: ‘Actie nodig tegen overlast Night Flight’
SP: ‘Actie nodig tegen overlast Night Flight’

‘Videobeelden overtredingen Nightflight niet genoeg, maar…’

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Bewoners van hostel Nightflight aan de Nijverheidssingel hebben afgelopen weekend opnieuw aan de bel getrokken nadat bezoekers van het hostel voor overlast zorgden. Ze legden de overtredingen op de exploitatievergunning vast op video. Maar dat is niet genoeg, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

“De gemeente kan in principe alleen optreden als de politie of de Gemeente Breda zelf overtredingen van het hostel waarneemt”, laat de woordvoerder weten. Dit weekend is ‘s nachts de politie ter plaatse geweest na overlastmeldingen van gasten van het hostel. “Eenmaal ter plaatse hebben zij geen overlast meer geconstateerd.”

Overtredingen

En zo ging het vaker. “Tot nu toe zijn er tijdens het geïntensiveerde toezicht niet of nauwelijks overtredingen geconstateerd”, aldus de gemeente Breda. Optreden van de gemeente bleef daardoor uit, tot grote frustratie van de omwonenden, die zich in deze warme maanden telkens gestoord zien in hun nachtrust.

Bestuursrechtadvocaat Elke Wouters van Rassers Advocaten geeft aan dat de gemeente of politie inderdaad zelf de overtredingen moeten constateren. Voor de bewoners rest volgens haar daarom maar een weg. “Ze moeten een handhavingsverzoek indienen bij de gemeente. Dan heeft de gemeente acht weken de tijd om te zien of er overtredingen op de exploitatievergunning zijn”, stelt ze.

Constateert de gemeente binnen die periode overtredingen, dan moeten ze ingrijpen. “Constateren ze die niet, dan zal de gemeente het handhavingsverzoek afwijzen. Op dat moment kunnen de omwonenden bezwaar maken en kunnen de filmpjes als bewijs worden aangevoerd dat er wel degelijk overtredingen zijn geweest.”

Cirkel

Daarmee zou de nu schijnbaar vicieuze cirkel kunnen worden doorbroken. “Misschien gaan we dat na het reces eens gaan bespreken”, laat een woordvoerster van de omwonenden weten. Dan wordt ook bekeken of een burgersessie in de gemeenteraad een optie is.

Overigens heeft de gemeente inmiddels een overtreding geconstateerd. “Daarover is het hostel aangeschreven. Men mag daar nog op reageren alvorens – eventueel -  een maatregel wordt opgelegd”, mailt de woordvoerder.