Rechtbank 06
Rechtbank 06

Ideeën Breda voor oude rechtbank: Betaalbare studentenwoningen of tropisch zwemparadijs

Door: Guus Arnouts Algemeen

BREDA - Een tropisch zwemparadijs of dus betaalbare studentenwoningen. Het zijn twee van de suggesties die lezers van BredaVandaag hebben voor herbestemming van de oude rechtbank aan de Sluissingel. De vraag om ideeën leverde een aantal bijzondere, ludieke, schunnige, maar wie weet ook bruikbare ideeën op.

Recreatief
Een tropisch zwemparadijs dus. De vraag is natuurlijk of dat handig is in alle kleine blokjes waaruit het gerechtsgebouw nu bestaat, maar wie weet kan een kleine verbouwing geen kwaad. Toch zijn niet alleen de tropische zwemparadijzen een veel genoemde optie. Nee, juist een zwembad in het hartje van de stad zou volgens veel reactie een welkome toevoeging zijn.

Een recreatief gebouw dus. Zo blijkt ook uit de volgende ideeën: Van airsoft- of paintball-locatie, tot nieuw poppodium, een beauty centre en zelfs een nieuw onderkomen voor NAC. Of, maar dat zullen de omwonenden wat minder vinden: 'Een snoeihard 24/7 outdoor hardcore paradijs'.

Zakelijker
En natuurlijk zijn er ideeën om de oude rechtbank een wat meer praktischere invulling te geven. Een transferium om parkeeroverlast en auto's in de binnenstad tegen te gaan of juist een nieuwe plek voor een konijnenopvang. 

(Betaalbaar) Wonen
Maar misschien het meest geopperde idee is om er betaalbare (studenten)woningen te bouwen. Het is wel om het even of het oude pand dan moet wijken of dat je straks in de omgebouwde rechtszaal je prakkie kookt. 

En natuurlijk zijn er reacties waarin naar voren komt dat allereerst het gebouw tegen de vlakte moet. Want tja, het uiterlijk begint wel wat minder te worden met de jaren.

Overigens is nog niet duidelijk wat de toekomst van het pand is. De gemeente Breda is sinds de verhuizing van de rechtbank eigenaar en laat weten aan het eind van de zomer met een plan te komen waaruit duidelijk wordt of dat gekozen wordt voor tijdelijke herbestemming, zoals bij het voormalige Belastingkantoor, of bijvoorbeeld verkoop aan een ontwikkelaar. 

Het terrein maakt onderdeel uit van het gehele plan Gasthuisvelden, dat de komende jaren een transitie ondergaat. De voormalige onderkomens van de rechtbank en het openbaar ministerie staan wel vooraan in de rij voor een nieuwe bestemming.  

Bekijk meer reacties onder de oproep van maandag: