Voor terrasbeheerders en terrasjesbezoekers is het ideaal weer.
Voor terrasbeheerders en terrasjesbezoekers is het ideaal weer. Foto: Nico Koevoets

Weer van record naar record: Juli zeer zonnig, zeer droog, zeer warm

Door: Nico Koevoets Weer

BREDA - Juli 2018 deed vele records sneuvelen. Juli was zeer warm met een hittegolf die de 12e startte en nu nog steeds gaande is. Zondag 5 augustus was de 25e dag in van de langste hittegolf ooit. Op veel plaatsen in Brabant werd het op 26 en 27 juli record warm.

De maximumtemperatuur reikte op 26 juli naar 37,6 graden in Gilze Rijen. Dat is record hoog voor Brabant. Op 27 juli werd de hoogste daggemiddelde temperatuur ooit gemeten, waarbij Gilze Rijen en Eindhoven zelfs voor het eerst in de geschiedenis een daggemiddelde temperatuur van meer dan 30 graden registreerden. Ook de nachten waren uitzonderlijk warm op het eind van de maand. Op 27 juli bleef de minimumtemperatuur ruim boven de 20 graden. Een zwoele tropische nacht. Zowaar de warmste nacht ooit in Brabant: 23,6 graden in Eindhoven.

Zonnemaand juli 2018

Het was met 333 uren ook de zonnigste (juli)maand ooit. Mei 1989 werd als zonnemaand van de troon gestoten. Normaal schijnt de zon 206 uren.

Gortdroog

De droogte die in juni begon hield de hele maand aan. Van 3 juni tot en met 9 juli viel er in Breda 37 dagen lang geen druppel regen. De kleine buitjes die daarna soms passeerden konden de maandsom niet verder omhoog brengen dan tot 1,1 mm. Dat is record droog voor juli. Normaal is 79 mm! De tandem juni en juli brachten samen 3,5 mm. Een dergelijke kleine hoeveelheid neerslag over twee maanden tijd is nimmer eerder voorgekomen in Brabant. De natuur en de gewassen van de boeren op het land kregen het tegen het eind van de maand erg zwaar. Ernstige verdroging ligt op de loer.