Volkstuintjes. Foto ter illustratie.
Volkstuintjes. Foto ter illustratie. (Foto: Wikicommons / Jan Desmet)

Onvrede Bredase volkstuintjes over vermeend 'snoepreisje' bestuursleden

BREDA - Heibel om een bestuursuitje van Vereniging de Bredase Amateur Tuinder (BAT).  Het hoofdbestuur zou volgens een van de leden onterecht geld hebben gebruikt voor een 'snoepreisje' in de Biesbosch ter ere van het 100-jarig bestaan. BAT-voorzitter Martin den Ridder noemt in een reactie de aantijging echter 'uit de lucht gegrepen'.


Aan de rondvaart in de Biesbosch en een daaropvolgende etentje zouden ruim zestig bestuursleden van hoofdbestuur en complexbesturen hebben deelgenomen, aldus het tuinierend lid van een van de tuincomplexen, dat aan de bel trok. "Samen met een tiental andere tuinbezitters hebben we gevraagd om opheldering aan het hoofdbestuur, maar een degelijk antwoord kregen we niet." Zij moesten maar wachten tot de jaaropgaven bekend werden gemaakt. "Maar ik zie de bui al hangen, dan zie ik een 'x-bedrag' bij het kopje '100-jarig bestaan' staan en weten we verder nog niets. Geen exacte cijfers", laat de schrijver weten.  

Uitje en etentje
De brief, klachten en aanklager zijn bekend bij het hoofdbestuur, vertelt voorzitter Den Ridder. Volgens hem is er niets aan de hand. "Het boottochtje en etentje zijn inderdaad georganiseerd voor onze bestuursleden en hun aanhang, zo'n zestig man in totaal. De reden hiervoor is dat wij hen willen bedanken voor hun inzet. Ook met ons 90-jarig bestaan hebben we eenzelfde soort uitje en etentje gehad." het aantal bestuursleden is verklaarbaar: Het hoofdbestuur van de BAT is onderverdeeld in elf complexbesturen, deze besturen zijn verantwoordelijk voor de verschillende tuincomplexen in Breda. In totaal heeft de BAT ruim 650 leden. 

Schenking gemeente Breda
Volgens de 'klokkenluider' zou het hoofdbestuur van de BAT een schenking hebben ontvangen van de gemeente wegens het 100-jarig bestaan van de vereniging. "Het is ons als lid ook niet bekend of dit geld voor het uitstapje is gebruikt. Is dat wel zo, dan gaat het natuurlijk om publiekelijk geld dat zonder toestemming van de leden is gebruikt voor dat tripje." De voorzitter geeft aan dat er helemaal geen sprake is van een 'gemeentelijke schenking'. "Dat is totaal uit de lucht gegrepen." 

Begroting
Volgens Den Ridder worden de kosten en baten van de vereniging eens per jaar getoond tijdens de algemene ledenvergadering. "Die worden verspreid onder de verschillende complexbesturen en komen uiteindelijk bij alle leden terecht." Iedere euro die de BAT uitgeeft wordt daar volgens Den Ridder in verantwoord. "Voor de leden organiseren we tal van activiteiten. Zoals een wedstrijd wie de hoogste zonnebloem of grootste pompoen weet te kweken. Daar kan ieder lid aan meedoen en prijzen mee verdienen." 

SP
De briefschrijver heeft contact gezocht met de SP om ook via de politieke weg beklag te doen over de gang van zaken. Fractievoorzitter Bas Maes (SP) bevestigt dat de partij een schrijven ontvangen heeft. "Wij hebben een kort onderzoekje gedaan, maar ons is niets bekend over belastinggeld dan wel publiekelijk geld dat aan de BAT verstrekt is. We hebben hierover ook niets terug kunnen vinden in mogelijke subsidieverstrekkingen die door de gemeente Breda gedaan zijn." Volgens Maes is dit echt een interne aangelegenheid waarin de politiek tot zover niets kan betekenen. "Laat in dit geval de democratie en openheid van de vereniging haar werk doen."

Guus Arnouts

FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief