Logo bredavandaag.nl
De Bergboezem in kalmere (en nattere) tijden. Foto uit 2015 ter illustratie.
De Bergboezem in kalmere (en nattere) tijden. Foto uit 2015 ter illustratie. (Foto: Wijnand Nijs)

Vermeende stropers en schoten in Vierde Bergboezem: ‘Als de koeien praten konden’

BREDA - Onrustige nachten in natuurgebied de Vierde Bergboezem ten noorden van Breda. Na meldingen van vuurwerkoverlast lijken bewoners nu ook schoten gehoord te hebben, wordt er illegaal gebarbecued en zou er gestroopt zijn. Meldingen bij de politie hebben vooralsnog niets opgeleverd.


Ilse Leermakers, die vlakbij het natuurgebied woont, vertelt dat het al veel langer speelt. “In de zomer van 2016 is hier al eens op een kat geschoten.” Voor Anita, een andere buurtbewoonster, is het bijna niet meer om te doen. "Altijd tussen tien en elf uur ‘s avonds begint het vuurwerk te knallen, rond twaalf horen we duidelijk schoten", laat ze weten. Volgens beide dames zijn het echt twee duidelijk verschillende geluiden.

Knallen
Het gaat de buurtbewoners niet alleen om de knallen. Anita: "Het gevaar is natuurlijk dat de vonken van het vuurwerk overslaan in het droge gras. Laatst zag ik ook resten van een barbecue naast de weg liggen." Volgens haar gaat het om een groepje jongeren op scooters die bewust vandalisme plegen. “Ik zeg regelmatig ‘Als de koeien in de wei daar praten konden… Dan wisten we zo wie het waren’.” Inmiddels is er een whatsappgroep opgericht met zo’n 180 leden waarin melding van de onrust wordt gemaakt.

Stropers
Hoewel de Texas Hoeve niet ver weg ligt, ontstaat er in de Vierde Bergboezem volgens Leermakers nu toch wel een aardige ‘wildwestsituatie’. “Laatst sprak ik met de boswachter. Hij wist me te vertellen dat er onlangs een hert gestroopt en meegenomen is. Daarvoor hebben ze het roodwit gestreepte paaltje op het fietspad weggehaald.”

Volgens boswachter Floris Hoefakker is dat echter een indianenverhaal. “We hebben geen melding van een gestroopt hert ontvangen. Wél hebben jagers tegen de betreffende boswachter gezegd dat dat paaltje door stropers neergelegd zou kunnen zijn, vooralsnog hebben we niets gevonden dat erop wijst dat er een hert gedood zou zijn door stropers.”

Jagen
Mensen met een jachtakte mogen echter wel jagen in de Vierde Bergboezem. Zou dat de schoten misschien kunnen verklaren? Volgens Hoefakker is dat lastig te zeggen. “Jagers zijn vaak in de avond- of ochtendschemering op pad. Ook werd er zeer specifiek gejaagd om de wildpopulatie in stand te houden en dat is niet regelmatig.”

Oplossing
De gemeente heeft het paaltje volgens Leermakers nog niet teruggeplaatst. Die doet als het aan Leermakers ligt sowieso niet veel. “Dat komt omdat het gebied een beetje lastig ligt. Een deel is van Staatsbosbeheer en sommige delen zijn van de gemeente Breda. In dit geval lijken ze, nadat we melding deden, allebei naar de ander te wijzen.”

Nul op rekest
Ook bij de politie krijgt ze nul op rekest. “De knallen en schoten zijn altijd rond dezelfde tijdstippen, maar de politie geeft aan niet genoeg capaciteit te hebben om rond die tijd het natuurgebied uit te kammen.” In een appje aan de bewoners verwijst de politie naar handhaving van de gemeente Breda.

D66 gaf een week geleden aan in een raadsbrief ‘zich te verbazen over de toestanden in het buitengebied’, waaronder de Vierde Bergboezem. De partij is benieuwd of de recentelijke uitbreidingen en investeringen op het gebied van orde en handhaving wel nut hebben. Boswachter Hoefakker geeft aan dat er meer gepatrouilleerd wordt en Staatsbosbeheer op de hoogte is van de klachten en meldingen, maar dat onderbezetting patrouilleren soms lastig maakt. “De Vierde Bergboezem is bovendien ook een ontzettend groot gebied.”

Guus Arnouts


FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief