De vogelberg aan de rand van de Emerput in de Haagse Beemden.
De vogelberg aan de rand van de Emerput in de Haagse Beemden. Foto: Wijnand Nijs

Mega molshoop blijkt vogelberg

Door: Wijnand Nijs Algemeen

BREDA - Is het een mega mol, een creatieve medewerker van het grondbedrijf of is er toch wat anders aan de hand? Aan de rand van de Emerput ligt sinds korte tijd een grote zandheuvel.

Het gaat niet om een mol en ook niet om een medewerker van het grondbedrijf die eens netjes wilde opruimen. “Het wordt een uitkijkheuvel om over de plas uit te kijken”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. De heuvel is nog niet klaar. “Hij wordt aangelegd met grond die over is van bouwprojecten. Daarom weten we ook nog niet precies wanneer hij klaar is.” Breda legt de heuvel, die een goed toegankelijke helling krijgt, aan in overleg met ecologen en de vogelvereniging.

De Emerput werd ooit gegraven gegraven voor zandwinning voor aanleg van de zuidelijke rondweg. Later maakte suikerfabriek CSM gebruik van de plas als bezinkput voor de suikerbietencampagne. Later is de put omgevormd tot natuurgebied en sinds 1998 is aan de zuidzijde een stalen vogelkijkhut geplaatst.

Vogelaars hebben bij de Emerput onder andere zicht op diverse soorten eenden, de dodaars, kuifeend, slobeend, fuut en wintertaling, maar ook lepelaars en meeuwen. De plas is een belangrijke broed- en overwinteringsgebied voor vogels.