Afbeelding
Foto: Pixabay

Raadsvragen SP over halvering huishoudelijke hulp Tzorg in zomer

Door: Mura Kuijpers Algemeen

BREDA - Medewerkers en klanten van Tzorg trokken afgelopen week aan de bel bij de SP. De huishoudelijke hulp zou tijdens de zomerperiode gehalveerd zijn door de thuiszorgorganisatie. Reden zou onderbezetting zijn.

Voor SP Breda aanleiding om hier raadsvragen over te stellen. “In Breda is Tzorg contractueel verplicht voor een ‘schoon huis’ te zorgen”, aldus fractievoorzitter Bas Maes.

Van de gemeente Breda ontvangt Tzorg iedere vier weken eenzelfde bedrag. Maes vraagt zich dan ook af of de wethouder van de halvering op de hoogte is. “Als Tzorg geld van cliënten of de gemeente heeft ontvangen en daar niets voor heeft gedaan, dan moet dat tot de laatste euro worden teruggehaald”, laat hij weten in een persbericht.

Medewerkers van Tzorg hebben de SP laten weten dat ze de organisatie meerdere keren gewaarschuwd hebben dat er in de zomer niet genoeg personeel beschikbaar zou zijn. Naar suggesties om bijvoorbeeld voldoende uitzendkrachten in te zetten is niet geluisterd, schrijft Maes in een brief aan het college.

“De problemen met roosters in de zomerperiode zijn nu op het bordje van klanten neergelegd. Het betekent dat het resultaat van een “schoon huis” in de helft van de tijd behaald moet worden. Het behoeft vast geen verdere uitleg, dat er nooit eenzelfde resultaat behaald kan worden met zo’n drastische vermindering van uren.”

Ook landelijk heeft de SP kamervragen gesteld. Tzorg is namelijk naast Breda nog in ruim 300 andere gemeenten actief.

Een woordvoerder van Tzorg gaf naar aanleiding van de kamervragen tegenover Omroep Brabant aan dat er geen sprake is van een halvering van de zorg, maar van een kleine vermindering. "De meeste cliënten krijgen in de vakantie maar één week geen huishoudelijke hulp", stelde woordvoerder Erwin Vos tegen de omroep. Volgens de zorgaanbieder zijn alle honderd cliënten netjes geïnformeerd. Tzorg laat de omroep weten de niet geleverde hulp later in te halen.